open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Fadil Novalić o radu Vlade FBiH, socijalnim temama, novom mandatu za premijera...
Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine govorio je za BHRT o onome što je njegova vlada do sada uradila, o onome što nije, o suđenju u aferi oko nabavke respiratora...
11.11.2022. u 17:45
get url
text

- Mi smo vlada koja je definitivno došla sa programom i definitivno provodila taj program, i mjerila rezultate. Međutim ti rezultati su veoma teško za široke građanske mase teško prihvatljivi i shvatljivi - kazao je Novalić za BHRT.

Premijer Federacije BiH istakao je da konstatacija da danas građani lošije žive od 2015. nije sasvim tačna.

- Moglo bi se možda reći za zadnju godinu i po. Jer su tada plate išle sporije nego rast cijena. Taj rast cijena je uvezen ali ne znači da to nije naš problem. Bavili smo se tim puno. Mi ovdje imamo podatke da je standard rastao konstatntno do prije Kovida. Kovid je bio globalni poremećaj i to je zahvatilo i nas. Svjedoci ste da smo za vrijeme Kovida od svih vlada u BiH uradili najviše. Privredi i nižim nivoima poslali smo preko milijardu da se održe, i održali su se. Svi su se održali u nekom likvidnom stanju. Stanovništvu smo jako puno transfera uradili: penzionerima, nezaposlenima, ugroženih porodica, paketa, civilnih invalida, boraca, preko miion ljudi smo obuhvatili tom nekom jednokratnom pomoći. To nije dovoljno ali je jako puno novca. To je za jednu vladu veoma puno novca i napora i održali smo stabilnost da sve ide tačno u dan – kazao je premijer FBiH.

Novalić je novinaru BH radija 1 Amiru Sužnju odgovorio na pitanje o mogućem nastvaku obavaljnja dužnosti premijera Federacije, odnosno novom mandatu.

- S obzirom na sve okolnosti to je sada malo teže pitanje, čak ste i vi rekli "čak i ako bi", vi ste ostavili rezervu i ja bih upotrijebio da ostavim rezervu - rekao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.