open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Fajić: Vlada USK još jednom izigrala povjerenje svih zaposlenih u obrazovanju
Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo odlukom kantonalne vlade o povećanju ličnih primanja svih drugih budžetskih korisnika i skupštinskih zastupnika, a koja se prema njihovim riječima ne odnosi samo na prosvjetne radnike.
07.06.2021. u 14:30
get url
text

- Odluka Vlade USK o utvrđivanju novih osnovica, odnosno povećanju plata svima osim zaposlenima u obrazovanju donesena je 6. maja ove godine. Ovo je urađeno na podmukao način i bez objave u javnosti, jer su vjerovatno strahovali od osuđujuće reakcije. Naša osnovica za platu je ostala 302 KM i da budem iskren u ovim okolnostima nismo ni pomišljali na neka povećanja. Međutim, ogorčeni smo kada vidimo kako je ovo perfidno urađeno, jer ako ima novca za sve druge, zašto nema za zaposlene u obrazovanju. Jednostavno, Vlada USK je još jednom izigrala naše povjerenje - riječi su predsjednika Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK Samira Fajića.

Prosvjetni radnici apostrofirali su kako su ovom odlukom povećana primanja i skupštinskih zastupnika, koji su i bez toga bili među najplaćenijima u Federaciji BiH, te se u ovom sazivu istakli i višemjesečnim neodržavanjem sjednica.

- Plaća zaposlenih u Vladi USK, svim drugim budžetskim korisnicima i skupštinskim zastupnicima uvećana je za 6 posto, dok je naša ostala ista. Čak su i skupštinski zastupnici nagrađeni, valjda zbog toga što su podržali rad ovog saziva vlade, dok eto prosvjetari nisu zaslužili nagradu za rad u otežanim uslovima i često vlastito financiranje ovakvog načina odvijanja obrazovnog procesa. Iako i naš Kolektivni ugovor propisuje da se u slučaju povećanja troškova života, moraju iznaći sredstva za veća lična primanja, mi smo nastojali razumjeti situaciju i solidarisati se sa našim sugrađanima. Očito je da drugi tako ne razmišljaju - izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Zaposleni u obrazovanju su sve ovo okarakterizirali ponižavajućim stavom prema njima, ukazavši na sličan odnos i kada je u pitanju proces vakcinacije, gdje također smatraju da su zanemareni i izigrani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.