open-navfaktor-logo
search
Brisel
Faktor u posjedu EU dokumenta: Šta je Košarac tražio da se izbaci, a Helez nije dozvolio
Na petoj sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje na kojoj se razmatralo stanje odnosa između Evropske unije i Bosne i Hercegovine izaslanstvo naše države činili su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ), ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD).
19.07.2023. u 22:19
get url
text

VEZANI TEKST - Borell: U Evropi nema mjesta prijetnjama secesijom i veličanju ratnih zločinaca

Evropska unija, tačnije svih 27 zemalja članica, pripremila je dokument kao zajedničku izjavu sa kojom su se trebali usaglasiti Krišto, Helez i Košarac. Ministru Košarcu bile su sporne određene tačke dokumenta te se jedno vrijeme vršio pritisak u Briselu na Heleza kako bi se izbacili pojedini dijelovi izjave. Kako Helez nije popustio na kraju se i Krišto usaglasila sa dokumentom, no Košarac je također ustrajao te spomenuti dokument nije potpisan.

Košarcu su smetali pasusi koji se odnose na Republiku Srpsku, te između ostalog:

- Vijeće SP-a istaknulo je važnost garantiranja slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, ravnopravnosti spolova, zaštite i uključivanja ranjivih skupina te osiguravanja inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve. Nakon obilježavanja genocida u Srebrenici, EU je pozvao sve političke aktere u BiH da poduzmu konkretne korake za unapređenje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladale ostavštine rata.

- EU je također izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu RS koji su u suprotnosti s evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. EU je izrazio žaljenje zbog usvajanja zakona u entitetu RS o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu. Ovaj zakon nema pravni osnov. EU je pozvao entitetske parlamente da što prije imenuju nedostajuće sudije u Ustavni sud BiH, kako bi se osiguralo njegovo nesmetano funkcioniranje. EU je nadalje naglasio da se svi politički čelnici trebaju uključiti u konstruktivan dijalog kako bi se prioritetno pozabavili unutrašnjim političkim pitanjima.

Dokument možete detaljno pročitati u galeriji ispod.

{$galerijaFotografija}

1.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.