open-navfaktor-logo
search
Nedostatak lijekova
Farmaceuti tvrde da u apotekama nema antibiotika za djecu; Crnogorac: Neke zemlje EU-a pogođenije su od nas
U posljednje vrijeme primjetan je nedostatak antibiotika koji se propisuju djeci (amoksicilin, cefaleksin), a koji su, kako nam je kazala Zdravka Gvožđar, koja radi kao farmaceut u jednoj apoteci u Sarajevu, ranije bili redovno u upotrebi.
21.01.2023. u 19:03
get url
text

- Ne kažem da nema drugih sirupa, ali pomenuti antibiotici najviše su propisivani za upale grla, zuba..., kod djece. Međutim, sada se ta defektura poprilično otegla. Očito je da ljudi imaju problem, obilaze apoteke u potrazi za ovim sirupima, ali i pedijatri jer im je sada jako skučen broj antibiotika koje mogu propisati. Da budem jasnija, nedostaju antibiotici koji su se propisivali za blaža stanja, pa ljekari sada pribjegavaju nekim novim generacijama lijekova koji se čuvaju za ozbiljnije bolesti, jer razvoj rezistencije na antibiotike uvijek je vrlo brz i o tome se mora voditi računa - kaže Gvožđar.

Zdravka Gvožđar

Dodaje da nedostatak određenih antibiotika traje više od mjesec dana.

- Uglavnom sa veledrogerijama komuniciramo po tom pitanju. Nismo zvali nadležno ministarstvo jer oni sigurno i ne znaju ili nisu obaviješteni da tih antibiotika nema. Raspitujemo se kod predstavnika firmi koje nabavljaju antibiotike, neki znaju, neki ne znaju razloge, koji su nekad nedostatak ambalažnog materijala, nekad se kontrola lijeka otegne jer sve što ulazi mora biti po propisu pregledano. Međutim, prema našim saznanjima, problemi su više do tvornica, odnosno proizvođača, jer je očito da one ne mogu isporučiti te vrste lijekova. Nemamo uvida zašto je to tako, ali ono što možemo pročitati u medijima, cijeli svijet uzdrman je nedostatkom lijekova - navodi Gvožđar.

Osim pomenutih antibiotika, Gvožđar je istakla da fali i nekih drugih lijekova poput paracetamola, brufena, te onih koji se propisuju kardiovaskularnim bolesnicima.

Iz JU Apoteke Sarajevo odgovorili su nam da ne bilježe značajniji nedostatak antibiotskih lijekova koji se koriste u pedijatrijskoj populaciji. 

- Generalno, za svaki takav lijek/antibiotik imamo zamjenski lijek, bilo da je riječ o lijeku s istom aktivnom supstancom, ili drugom lijeku za istu indikaciju. I upravo zahvaljujući dostupnosti te zamjenske terapije na bh. tržištu lijekova ne bilježimo nijednu kritičnu nestašicu - odgovorili su iz Apoteka Sarajevo.

Kažu "kako su razlozi nestašice različiti, od onih jednostavnijih logističke prirode, kao što je kašnjenje u isporuci sirovina, do složenijih koja mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije.

Prim. dr. Enisa Mulalić, pedijatrica, kaže kako zna da jedno vrijeme nije bilo penicilina koji se daje u slučajevima kada je uzročnik gnojne angine i šarlaha, bolesti koje su vrlo česte kod djece, beta-hemolitički streptokok.

- Dešava se da određenih lijekova nema, ali postoje zamjene za koje svaki ljekar zna i koje su identičan ili bioekvivalentan originalnom lijeku u dozi, neškodljivosti, putu i načinu primjene, kvaliteti i obliku – objašnjava Mulalić.

Enisa Mulalić

Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH, kaže kako oni nemaju informaciju o nedostatku antibiotika koji se propisuju djeci.

- Može se desiti da nekog lijeka nema, ali postoje generički lijekovi koji su identični ili bioekvivalentan originalnom lijeku. Mislim da je problem velike potrošnje tih lijekova jer niko nije očekivao ovoliki val gripe kojem svjedočimo. Određenih problema ima, ali snalazimo se, u svakom slučaju pacijenti neće ostati uskraćeni za terapiju - naglašava Crnogorac.

Kaže kako je trenutno Tylol Hot, lijek koji je namijenjen za simptomatsko olakšanje prehlade i gripe, u defekturi.

- Imamo informaciju da bi ga trebalo biti narednog mjeseca. Očigledno je da ni uvoznici nisu računali na veliki broj oboljelih od gripe - dodaje Crnogorac.

Kao razlog nedostatka lijekova Crnogorac navodi potez evropskih farmaceutskih kompanija, koje su u posljednjih deset godina svoju proizvodnju premjestile u zemlje poput Indije.

- Onda nam se, zbog globalne krize koju je pokrenuo rat u Ukrajini, desi da nemamo paracetamola, osnovne komponente kod proizvodnje dječijih sirupa za temperaturu. BiH ne može biti imuna na to, ali rekao bih da su trenutno Hrvatska te još neke zemlje Evropske unije, pogođenije nedostatkom lijekova od nas. U tim zemljama već duže vrijeme nemoguće je naći određene originalne lijekove – naglasio je Crnogorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.