open-navfaktor-logo
search
Vrijeđala studente
Farmaceutski fakultet raskinuo ugovor sa doc. dr. Edisom Trumić
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da su raskinuli ugovor sa doc. dr. Edisom Trumić. 
12.01.2021. u 14:04
get url
text

U nastavku prenosimo njihovo sapćenje u cijelosti. 

- S obzirom na to da se u javnosti pojavio snimak o kojem se pisalo o nemilom događaju na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu obavještavamo vas o sljedećem: 

S obzirom na to da smo zbog iznenadne bolesti naše drage doc. dr. Selme Škrbo bili primorani u vrlo kratkom vremenskom periodu osigurati odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija pristupili smo rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika sa drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Pomoć smo zatražili od Univerziteta u Tuzli i to sa Farmaceutskog fakulteta. Naše zahtjeve su na ovom univerzitetu uvažili na što smo im neizmjerno zahvalni. Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta Senat UNSA je odobrio angažman doc. dr. Edise Trumić kao vanjske saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju.

Međutim, komunikacija između doc. dr. Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način, čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici. Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i s nastavnicom, donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr. Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu.

Ne odobravamo i osuđujemo neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno našim studentima kako se ponašati u svim društvenim procesima. U potpunosti dajemo podršku našim studnetima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva.

Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA daje značajan doprinos u izgradnji ličnosti naših studenata, te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te u teškom periodu pandemije intenzivira ove vrijednosti. Iskreno se nadamo da se neće više nikada desiti ovakav slučaj niti na jednoj oraganizacionoj jedinici.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.