open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Faruk Đozić kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za načelnika općine Srebrenica
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) jučer je u Sarajevu održalo 21. redovnu sjednicu na kojoj se razgovaralo o brojnim aktuelnim temama.
29.02.2024. u 10:50
get url
text

Nakon obavljene rasprave, Predsjedništvo SBiH usvojilo je sljedeći set zaključaka:

1. Predsjedništvo SBiH s pažnjom prati ponašanja vladajuće koalicije Trojka - SNSD - HDZ, a jučerašnjim propalim sastankom u Mostaru, koji je samo jedan u nizu od održavanja izbora, jasno je da su "novi pregovarači" pali na ispitu političke zrelosti. U momentu kada BiH treba da uradi ključne poteze na evropskom putu, s obzira na rok koji je stavljen do marta, koalicija na državnom nivou nije postigla dogovor o dva ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovora u EU (Zakon o sudovima BiH, Zakon o sukobu interesa). Iako su potpuno odustali od priče o NATO integracijama, a svu priču sveli na EU integracije postalo je potpuno jasno da je taj proces završio potpunim neuspjehom.

2. SBiH će učestvovati u donošenju svih zakona na državnom nivou, koji su isključivo u interesu države BiH, ali i suprotstaviti se usvajanju onih zakona koji su štetni po državu Bosnu i Hercegovinu. Upozoravamo da se usvajanjem Zakona o sudovima BiH ne smije smanjiti njihova nadležnost tako što će se ona spusti na entitete, te da se Zakon treba usvojiti na način da se uvaže preporuke Venecijanske komisije.

Stranka za BiH ne podržava ideju i prijedlog stranaka Trojke da sjedište Apelacionog suda BiH bude u Istočnom Sarajevu, s obzirom na to da se tamo nalaze ploče u spomen ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer se tako šalje poruka da je to prihvatljiva praksa.

3. Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Srebrenica jednoglasno je usvojio prijedlog da kandidat za načelnika općine Srebrenica bude magistar pravnih nauka Faruk Đozić. Stalno je nastanjen sa porodicom u Srebrenici, otac troje djece. U mandatnom periodu 2018-2022. godina bio je delegat u Vijeća naroda entiteta RS. Predsjedništvo SBiH je dalo punu podršku navedenom prijedlogu, te poziva i druge političke subjekte na dogovor kako bi podržali Faruka Đozića kao zajedničkog kandidata za načenika općine Srebrenica.

Aktivnosti koje se vode u MZ Osatica u općini Srebrenica, gdje se u blizini šehidskog spomen-obilježja gradi pravoslavna crkva, iako tu nema nijednog pravoslavca, predstavljaju novu provokaciju za povratnike. Stranka za BiH staje uz građane koji vode tu borbu, te poziva institucije i Visokog predstavnika da spriječi nove međuetničke tenzije, tako što će sve dalje radnje biti zaustavljene, saopćila je Press služba SBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.