open-navfaktor-logo
search
Šta se tu dešavalo...
Faruk Drina tvrdi: Amra Zulfikarpašić ne govori istinu o honoraru, njen vizual nismo uopće razmatrali
Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, nedavno gostujući na Face TV optužila je za pokušaj podmićivanja gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku.
29.03.2021. u 21:44
get url
text

Dan poslije Skaka je gostovao u CD-u kod Senada Hadžifejzovića te je istakao da je priča u vezi s Amrom Zulfikapašić zloupotrijebljena.

- Sat i po je trajao razgovor. Ona je meni na tom sastanku kazala da je traženo od nje, da je ona radila plakate i da joj nisu plaćeni. Kazao sam da to nije moguće. Onda sam saznao da je to istina. Nije bilo ugovorne obaveze između nas i Amre, jer to je bilo dio jednog velikog paketa. Rekao sam joj da me je sramota i da ćemo to odmah uraditi, odmah će biti plaćeno. Došlo je logično pitanje, jer je bio blizu izbor gradonačelnika, rekao sam hajde kada sve prođe platit ćemo. Imam svjedoke da nisam ništa loše uradio, ja sam optužen. Meni je tada Amra govorila da ne podnosi politiku Naše stranke, te da su pod pritiskom Naroda i pravde odustali od Ivane Marić, ja sam kazao odlično glasaj za ovoga Srdića - rekao je između ostalog Abdulah Skaka.

VEZANI TEKST - Pogledajte susret na TV; Skaka: Čengić je htio biti gradonačelnik  

Kako je Faktoru potvrđeno Amra Zulfikarpašić je radila vizualno rješenje plakata za veliki muzički događaj pod nazivom "Sarajevo ljubavi moja", koji je trebao biti održan 5. aprila prošle godine i kojim bi bilo obilježeno 75 godina od oslobođenja Sarajeva. Na koncertu sarajevske pop-rock škole trebala su nastupiti velika muzička imena: Dino Merlin, Goran Bregović, Hari Varešanović, Saša Lošić, Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa, Ismeta Dervoz...

Predsjednik Organizacionog odbora bio je predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić, a članovi: dogradonačelnik Ivica Šarić, reditelj Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović, direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, Subha Kraišnik ispred Gradske uprave i Faruk Drina, muzički producent i organizator desetine velikih muzičkih događaja.

Rad Amre Zulfikarpašić

Upravo je Drina za naš portal pojasnio cijelu situaciju u vezi sa Abdulahom Skakom i Amrom Zulfikarpašić.

- Amra Zulfikarpašić je svjesna da ne govori istinu. Ljudi u teškoj situaciju previde neke stvari u želji da se domognu i prežive. Nju je privatno zovnuo, nisam je čak ni ja zvao, Dino Mustafić i on je od nje dobio taj prijedlog, vizualno rješenje. Prava istina je da njen prijedlog grafičkog rješenja nikada nije razmatran, a kamoli usvojen od Organizacionog odbora. Dino Mustafić je insistirao da Amra dobije posao. Oni su prijatelji i ideološki imaju iste poglede, koji se kose sa mojim svjetonazorom - govori Drina i na dodatno pitanje šta pod tim zapravo misli, pojašnjava:

- Njen vizual je bilo previše komunistički. Kao da reklamiramo ne SDP nego Komunističku partiju Jugoslavije. Ponavljam da taj njen prijedlog nije došao na odlučivanje na Organizacioni odbor. Da je Organizacioni odbor prihvatio, u što ne vjerujem, izašao bih iz projekta. To je zalazlo u politiku, a ovo je trebao biti nepolitički događaj. Želio sam kao građanin dati doprinos svom gradu, a ne da se forsira nečija ideologija. Da naglasim da sa njom nije napravljen nikakav dogovor oko visine honorara, nego smo računali da se to dogovaramo naknadno, pod uvjetom da Organizacioni odbor prihvati njen prijedlog.

Drina potom objašnjava šta se desilo u finišu cijele priče. 

- Desilo se šta se desilo! Pandemija je obustavila radove na organizacionim pripremama manifestacije, tako da Amrin prijedlog grafičkog rješenja uopće nije ni razmatran. Ako bi se nekom trebao isplatiti honorar za izvršenu uslugu, to je maestro Ranko Rihtman, koji je odradio ogroman posao raspisavši muzičke aranžmane za sve izvođače u muzičkom dijelu programa, a to je oko 40 aranžmana raspisanih za veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije. Rihtman se iz poznatih razloga odrekao bilo kakve naknade. Bilo je tu još neplaćenih uradaka prema trećim licima, ali niko to nije potraživao razumjevajući novonastalu situaciju - ističe Drina.

Vizual koji je trebao biti rješenje za najavu koncerta

Faruk Drina je bio zadužen za tehničku organizaciju koja podrazumjeva i reklamnu kampanju u okviru koje i segment izrade vizualne prezentacije projekta.

- Sve je to urađeno od strane dizajnerske kuće Arto iz Sarajeva koja nam je to donirala bez ikakve naknade. U prvom planu na plakatu je trebala biti Zetra. Da bi napunio najveću dvoranu u BiH moraš privući publiku i dizajnom, ali ne službenih novina, nego estradnim. Tu su na plakatu bili pjevači koji su bili dio projekta. To može privući publiku da napuni Zetru. Trebao se i naplaćivati ulaz da bi se projekat dijelom finansirao od prodanih ulaznica. U programu su trebali učestvovati svi živi učesnici koji su bili dio sarajevske pop-rock škole. Maestro Ranko Rihtman peuzeo na sebe obavezu da odradi muzičke aranžmane za veliki orkestar Sarajevske filharmonije koja je trebala biti besplatno na raspolaganju. Svi u Organizacionom odboru su radili na dobrovoljnoj osnovi bez novčane naknade. Čak je i spot urađen. Niko nije tražio nikakvu naknadu – kaže Drina, koji dodaje da je veliku ulogu u pripemi projekta imao pokojni Marijo Pejić.

Amra Zulfikarpašić je gostujući na Face TV kazala da je nju pozvao Dino Mustafić da se uključi u ovaj projekat, kao što kaže i Drina, koji i tvrdi da ugovora između nje i Gradske uprave nije bilo. Zulfikarpašić je posvjedočila da joj je Mustafić time želio pomoći i da su bili u pitanju privatni razlozi. Sve se dešavalo, kako je rekla, nakon smrti njenog sina te je Mustafić, kako je pojasnila, htio da ona odvarti misli od porodične tragedije tako što će biti angažirana na projektu, ali i da dobije novac za svoj rad. 

- Gradska uprava na čelu sa Skakom nije bila organizator manifestacije, mada je od gradonačelnika bilo neko usmeno obećanje da će i Grad prebaciti nešto sredstava u budžet manifestacije, ali ne kao organizator, nego kao sponzor - objašnjava Drina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.