open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Faruk Zubčević imenovan za direktora KPZ-a Sarajevo i za naredne četiri godine
Faruk Zubčević, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo, odlukom Vlade Federacije BiH, nastavit će obavljati tu dužnost i u naredne četiri godine.
30.12.2021. u 15:34
get url
text

Zubčević je za novog/starog direktora KPZ-a imenovan na prijedlog Federalnog ministarstva pravde.

Na mjesto direktora KPZ-a Sarajevo prvi put imenovan je krajem 2017.godine, nakon što je došlo do smjene dotadašnje uprave zatvora zbog sigurnosnih propusta utvrđenih nakon što je iz te ustanove pobjegao Amel Sejfović.

Dolaskom na mjesto direktora Zubčević je uspostavio potpuno novi sistem, mnogo rigorozniji nego što je to ranije bio slučaj.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Zubčević je rođen u Sarajevu, gdje je nakon završene srednje škole, upisao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, te položio pravosudni ispit u Ministarstvu pravde F BiH.

Radno iskustvo je stekao u MUP-u CSB Sarajevo-Odjeljenje za spriječavanje općeg kriminaliteta-krvni delikti, potom Odjeljenje za spriječavanje djela iz oblasti imovinskog i organizovanog kriminaliteta, nakon čega prelazi u MUP CSB/SDB Sarajevo,gdje je angažovan na poslovima spriječavanja i otkrivanja krivičnih djela rušenja ustavnog poretka i djela ratnog zločina, potom kontra-obavještajni poslovi i veze emigracije.
Radio je iu Federalnoj Obavještajno-sigurnosnoj službi (FOOS)-poslovi na zaštiti ustavnog sistema i separatizma, a zatim u OSA-i BiH, u Kabinetu glavnog inspektora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.