open-navfaktor-logo
search
Odbacuje krivnju
Fatmir Alispahić želi dokazati da nije kriv, ne prihvata uvjetnu i novčanu kaznu
Fatmir Alispahić odbacio je krivnju za izazivanje mržnje, kao i uvjetnu i novčanu kaznu koju je predložilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
16.09.2021. u 13:59
get url
text

Na ročištu zakazanom za razmatranje kaznenog naloga, Alispahić je rekao da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Neću prihvatiti kazneni nalog. Hoću proces da dokažem da nisam kriv - izjavio je Alispahić, naglasivši da nije priznao krivicu kao što se navodi u optužnici.

Tužilac Kasim Halilčević je kazao da će se tokom suđenja vidjeti šta je i kako izjavio optuženi.

Tužilaštvo je nalogom predložilo uvjetnu kaznu od jedne godine, s rokom kušnje od tri godine, kao i novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Tužilac je rekao da je kaznu predložio uzimajući u obzir da Alispahić ranije nije osuđivan.

Alispahić se na ročištu pojavio bez branioca, koji po zakonu nije obavezan za djelo za koje je optužen. Na pitanja sudije Enide Hadžiomerović u vezi s tim, on je rekao da će ga u daljem postupku zastupati advokat.

Naknadno će Sud Bosne i Hercegovine odrediti termin početka suđenja.

Ranije je iz Tužilaštva potvrđeno da se Alispahić tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Ova djela je, prema Tužilaštvu, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagovala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Tužilaštvo planira pozvati devet svjedoka i priložiti veći broj materijalnih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.