open-navfaktor-logo
search
Majke Srebrenice
Fazila Efendić o nagradi Handkeu: Ogorčena sam kao majka ubijenog djeteta u genocidu
Ogorčena sam, ne mogu da vjerujem da je ljudski um to mogao učiniti. To je neljudski čin. Kako će dodijeliti nagradu čovjeku koji negira genocid, poslije toliko godina, nakon presuda. Nemam riječi-poručila je Efendić
10.12.2019. u 17:57
get url
text

Srebrenička majka Fazila Efendić, nakon genocida u Srebrenici, vratila se u Potočare gdje je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari sahranila muža Hameda i sina Fejzu. 

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" u neposrednoj blizini Memorijalnog centra otvorila je cvjećaru iz koje svaki dan gleda mezare muža sahranjenog 2003. godine i sina, koji je imao nepunih 20 godina kada je ubijen.

Fazila je 11. jula 1995. godine izgubila mnoge članove uže i šire familije ali želja za opstankom i životom u Potočarima ne jenjava. Vratila se u svoju devastiranu kuću u kojoj su samo ostavljene diplome i pohvale njenog sina Fejze, koji je bio učenik generacije u Elektrotehničkoj školi.

Ogorčena je ova srebrenička majka na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu danas u "Konserthusu" (Koncertnoj kući) u Stockholmu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

-Ogorčena sam, ne mogu da vjerujem da je ljudski um to mogao učiniti. To je neljudski čin. Kako će dodijeliti nagradu čovjeku koji negira genocid, poslije toliko godina, nakon presuda. Nemam riječi-poručila je Efendić za Anadolu Agency (AA).

Ogorčena je na sve koji su imali svoj udio u dodjeli nagrade. 

-Godinama čekamo pravdu da dođe. Bog zna hoće li ikada biti zadovoljena. Ogorčena sam kao majka ubijenog djeteta u genocidu- kazala je Efendić.

Dodala je da očito ljudi ne žele pravdu i istinu. Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je u regionu izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.