open-navfaktor-logo
search
Zaustavljeni na granici
Fazlić nakon sastanka sa EU parlamentarcima: Ja sam tako nešto od hrvatske policije doživljavao tri puta
U Bihaću su večeras predstavnici gradske i kantonalne vlasti Unsko-sanskog kantona održali sastanak sa delegacijom europarlamentaraca iz Italije, Ambasade Italije u BiH i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).
31.01.2021. u 20:35
get url
text

VEZANI TEKST - Europarlamentarci iz Italije, nakon što ih je proganjala policija Hrvatske, stigli u Bihać

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da se na sastanku nije ništa posebno dešavalo, ali da je europarlamentarcime upoznao sa situacijom da migrantska kriza u USK traje skoro tri godine i da su zbog toga trebali ranije doći.

- Migrantska kriza na ovim prostorima ne traje od trenutka kada se vještački napravio problem Bire i Lipe. Naš stav i dalje je, a to smo im i rekli, da ne dozvoljavamo nikakvu priču oko bilo kakvog nametanja rješenja u Bihaću, ali da smo, s druge strane, spremni na rješenja kako bi se situacija napravila boljom – rekao je Fazlić.

Kaže da su se europarlamentarci složili kako je situacija sa migrantima na području USK veoma teška i da su obećali da će unutar Evropskog parlamenta i u okviru svoje nadležnosti nastaviti pomagati kako bi se stanje na području Bihaća riješilo. Obećana je i pomoć Italije. 

VEZANI TEKST - Hrvatski ministar optužuje europarlamentarce: "Htjeli su nezakonito prijeći granicu s BiH"

- Cilj nam je da se neopravdano ružna slika o Bihaću, koja se od decembra prošle godine u evropskoj javnosti stvara, promijeni i ja koristim svaku priliku da sve predstavnike EU, pa i ovog puta, upoznam sa tim. Jednostavno nije pošteno da se takva slika stvara o Bihaću, jer to nije tačno – naglasio je Fazlić i dodao kako će sutra održati sastanak i sa austrijskim parlamentarcima.

Pitali smo Fazlića - je li na sastanku bilo riječi i o neugodnostima koje su europarlamentarci doživjeli od hrvatske policije, te kako komentariše izjavu prvog čovjeka MUP-a Republike Hrvatske Davora Božinovića, da su "nezakonito htjeli prijeći granicu".

- Ne bih to komentarisao. Ja sam tako nešto od hrvatske policije doživljavao tri puta i upozoravao, a stav ministra Božinovića na sve to bio je kako su to moje "lažne insinuacije" – istakao je Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.