open-navfaktor-logo
search
Sve se provjerava
Fazlić: Nove informacije o mogućoj grobnici sa najmanje 80 žrtava na rudarskom kopu Vihovići
Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Emza Fazlić izjavila je za Fenu da su se, nakon predistražnih radnji koje su provedene na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru u novembru ove godine, pojavile nove informacije koje indiciraju i potvrđuju njihove ranije dobivene podatke da se na tom lokalitetu nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata.
14.12.2022. u 12:09
get url
text

Prema njenim riječima, te informacije koje su dali građani Mostara, detaljno istražuju i provjeravaju istražitelji podružnog ureda Instituta u Mostaru. Intenzivno rade na dodatnim provjerama svih podataka do kojih su došli i prikupljanju dodatnih saznanja, s ciljem dalje pripreme istražnih radnji na ovoj lokaciji koje će uslijediti na proljeće, odnosno kada to vremenski uvjeti budu dozvoljavali.

- U međuvremenu, alpinistički i ronilački tim Državne agencije za istrage i zaštitu radi projekat na osnovu kojeg će se ponovo pretraživati jezero uz pomoć ronilaca. Od njihovog projekta zavisi na koji način će se to zapravo raditi - navela je Fazlić.

Pretpostavlja se, dodala je ona, da će se jezero podijeliti na segmente, te se pretraživati dio po dio.

- Ukoliko ovakva pretraga jezera ne bude dala rezultate, najvjerovatnije će se inicirati isušivanje jezera kako bi provjerili ovaj lokalitet da li se tu nalaze posmrtni ostaci žrtava. U tom smislu i druge službe u našoj državi stavile su se Institutu za nestale osobe BiH na raspolaganje, sa svom svojom opremom kako bi se ovo realiziralo i kako bi se ovaj lokalitet detaljno pretražio i provjerio - istaknula je Fazlić.

Kaže da je Institut za nestale osobe BiH inidicije dobio od svjedoka koji je ustvrdio da se tu nalaze posmrtni ostaci, a pretpostavka je da bi se moglo raditi o masovnoj grobnici koja bi mogla kriti namjanje 80 žrtava.

- Ali ne možemo govoriti napamet, sve dok ne pronađemo neki dokaz da je to zaista tako. Upravo zbog toga se detaljno pretražuje ovo jezero, kako bi našli dokaze da se tu nalaze posmrtni ostaci i potom uputili zahtjev za ekshumaciju prema Tužilaštvu BiH - kazala je glasnogovornica INO BiH.

Institut za nestale osobe BiH je polovinom novembra započeo pretragu umjetnog jezera na površinskom kopu Vihovići kod Mostara, koja je obustavljena zbog slabe vidljivosti.

Fazlić je tada kazala Feni da je pretraživanje jezera obustavljeno nakon što su ronioci došli do dubine od 17 metara. Uzeti su svi elementi i parametri kako bi mogli pristupiti izradi plana i projekata neophodnih za daljnje aktivnosti na terenu i kako bi se osigurali potrebni uvjeti za ekshumaciju na ovoj lokaciji.

- Do sada ništa nije pronađeno i aktivnosti na provjeri informacije da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica se nastavljaju – izjavila je tada Fazlić.

Ona je podsjetila da se na području Mostara traga za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara.

Do sada je iz više masovnih i pojedinačnih grobnica na području toga grada ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici gradskog groblja "Sutina" u Mostaru su smješteni posmrtni ostaci 143 žrtve, dok se ukupno na području Hercegovine traga za oko 570 osoba.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.