open-navfaktor-logo
search
Prošli obuku
FBiH dobila 316 mladih policajaca, ministar Isak im poručio: Vjerujem da ćete nas učiniti ponosnim
Na prigodnoj svečanosti u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je promovirana 41. generacija polaznika za početni čin "policajac".
17.05.2023. u 15:52
get url
text

Obuku je uspješno okončalo 316 polaznika koji će biti angažirani u sklopu MUP-a Kantona Sarajevo, Kantona 10 - Livno, Unsko-sankog kantona i Posavskog kantona.

U ime Federanog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) učesnike svečanosti pozdravio je ministar Ramo Isak, koji je čestitao kadetima na ostvarenim rezultatima tokom školovanja na Policijskoj akademiji, te izrazio očekivanja da će časno i profesionalno obnašati dužnosti policajca, poštujući profesiju koju su sami odabrali.

- Znam da će vam posao biti veoma težak i da ćete se susretati s mogim izazovima, ali čvrsto vjerujem da ćete vi biti generacija koja će nas učiniti ponosnim. Vaša dužnost je da provodite zakon i da pred zakonom sve ljude tretirate jednako. Uvijek se držite slova zakona i radite u interesu svih građana BiH. Vi ste budući policajci kojima je narod dao povjerenje i kojima narod vjeruje, a vi ste ti koji trebate svojim postupcima to povjerenje sačuvati i učvrstiti - kazao je ministar Isak.

Posebno se zahvalio rukovodicima i stručnom kadru Policijske akademije, kao i pripadnicima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova "koji su nesebičnim zalaganjem prenijeli dio iskustva stečenim u svom dugogodišnjem policijskom radu".

Vršilac dužnosti direkora Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević kazao je da je u proteklom periodu uložen ogroman trud kao bi se odškolovala ova generacija polaznika.

- Ovo je najmnogobrojnija generacija od osnivanja Policijske akademije FMUP-a, broji 316 polaznika, za čin 'policajac' koji dolaze iz Kantona Sarajevo (195 polaznika), iz Kantona 10 - Livno (44), Unsko-sanskog kantona (67) i Posavkog kantona (10). Ova generacija postigla je vrlo dobar uspjeh s prosječnom ocjenom 4,26 – kazao je Beširević.

Naveo je da Policijsku akademiju FMUP-a očekuje veoma izazovan period u nerednih pet godina te da je od strane policijskih agencija u FBiH planirana potreba za školovanjem oko 5.000 polaznika obuke.

{$galerijaFotografija}

Prema ocjeni nastavničkog vijeća najbolji kadet 41. generacije je Vedad Gljiva. U osvom obraćanju zahvalio se nastavnom osoblju, predavačima, istruktorima i svim uposlenicima Policijske akademije FMUP-a.

- Na svečan način okončavamo i obilježavamo jedno zaokruženo vremensko razdoblje, kojeg ćemo se sjećati cijelog života. Nas 316 polaznika 41. generacije imali smo priliku učiti od najboljih predavača, instruktora i voditelja odjeljenja u našoj državi, koji su se uvijek trudili nesebično prenijeti svoja znanja, iskustva na nas polaznike, kako bismo, nakon što završimo obuku, bili osposobljeni dostojno obavljati poslove i zadatke policijskih službenika - kazao je Gljiva.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, uručene su diplome svim polaznicima koji su položili sve testove i uspješno okončali veoma zahtjevnu policijsku obuku.

l_2bd3ed8e31d799963ab554ceba5d5eb8.jfif
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.