open-navfaktor-logo
search
Raspisan javni poziv
FBiH sufinansira ulaganja dijaspore u povratnička mjesta
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica (FMROI) raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama na prostoru Bosne i Hercegovine.
21.07.2023. u 11:44
get url
text

Poziv je raspisan za područja srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina i gradova u skladu sa indeksom razvijenosti Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Cilj Javnog poziva je podržati realizaciju investicijskih projekata pokrenutih od strane poduzetnika iz bosanskohercegovačkog iseljeništva radi ekonomskog osnaživanja povratnika u povratničkim mjestima, te animiranje građana koji imaju boravište van države da daju doprinos ekonomskom napretku Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, saopćio je FMROI.

Resorni ministar Nerin Dizdar kaže da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i povratnika raspisalo ovaj poziv, po prvi put, a u skladu sa opredjeljenjem nove Vlade FBiH i ministarstva da se osigura dugoročna ekonomska stabilnost povratničkih zajednica.

- Drugo jednako bitno strateško opredjeljenje je i zaustavljanje odliva stanovništva i kreiranje uslova za eventualno preokretanje trenda, te uključivanje iseljeništva u društveno-ekonomske trendove u Bosni i Hercegovini. Podsjećam da prema službenim podacima, na račune u Bosni i Hercegovini iz inostranstva godišnje biva uplaćeno blizu 4 milijarde KM, ne računajući novčanu pomoć koja se doznači mimo bankarskog sistema. To je ogroman ekonomski potencijal koji ujedno potvrđuje da naši državljani u iseljeništvu imaju želju i opredijeljenje da doprinose ekonomskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine - kaže Dizdar.

Pojašnjava da je namjera stvoriti sistemske preduslove koji će omogućiti našim građanima u inostranstvu da vlastita sredstva investiraju i na najefikasniji način doprinose razvoju naše države.

- Ovim javnim pozivom, kojim uz reintegraciju našeg iseljeništva u domaće tokove želimo dati snažniji impuls zapošljavanju povratnika, krećemo u realizaciju strateških ciljeva u smislu redefinisanja uloge ministarstva koje se ima namjeru dosta više fokusirati na razvojne, ekonomske mjere podrške povratku, kazao je Dizdar.

Pravo učešća imaju investitori, pravne osobe, firme registrovane van Bosne i Hercegovine čiji su vlasnici/većinski suvlasnici državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište van Bosne i Hercegovine, a koji planiraju proširiti poslovanje na područje Bosne i Hercegovine u roku od 90 dana od dana potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu. Pravo učešća imaju i fizičke osobe, državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište u iseljeništvu koji namjeravaju investirati u pokretanje novog privrednog društva u Bosni i Hercegovini.

Planirana sredstva za sufinansiranje investicijskih projekata u skladu sa ovim Javnim pozivom iznose ukupno 600.000 KM.  Vrijednost sufinansiranja jednog investicijskog projekta od Ministarstva će iznositi do 150.000 KM. Izabrani investitori preuzimanju obaveze da najmanje 70 posto svog ulaganja realizuju u novcu, što će dokazati potvrdom ovlaštene finansijske institucije (banke) o izvršenom transferu kapitala u Bosnu i Hercegovinu, prilikom potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu; preostalu vrijednost realizuju kroz ulaganje u: objekte, opremu, obuku radnika, licenciranje/certificiranje.

Rok za dostavljanje prijava je 15. septembar 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.