open-navfaktor-logo
search
Burno u Domu naroda FBiH
Federacija do daljnjeg bez Komisije za vrijednosne papire FBiH
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni danas nije imenovao Komisiju za vrijednosne papire. Prije glasanja sjednicu je obilježila burna rasprava.
04.03.2021. u 15:16
get url
text

Pojedini delegati iz reda srpskog naroda bili su stava da su pojedinci predloženi u Komisiju od predsjednika i potpredsjednika FBiH nekompetentni. Također, smatraju da se morao ispoštovati Ustav naše zemlje i da u Komisiji treba sjediti i predstavnik srpskog naroda.

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda je mišljenja da je vrijeme za imenovanje Komisije koja ne radi već više od godinu dana a zbog čega trpi privreda u FBiH.

Preveliki pritisci javnosti 

- Više puta sam tražio da se ova tačka nađe na dnevnom redu, da potvrdimo imenovanje. Komisija ne funkcionira od oktobra 2019. goidine. Imamo godinu i po dana svojevrsne blokade, jer Komisija ima veoma značajno mjesto za ekonomski život i privredne tokove u FBiH za promet vrijednosnim papirima i druge nadležnosti, dokapitalizacije, širok spektar bitnih nadležnosti. Imamo blokadu na tržištu kapitala, ogroman pritisak koji se stvorio na privredu. Očekujem da damo podršku da se potvrdi imenovanje ove komisije. Postupak je proveden u skladu sa zakonom, bio je javni oglas. Potvrđena je odluka na Zastupničkom domu FBiH - rekao je Duvnjak.

Ivo Tadić, predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda je rekao kako je vrijeme da se glasa o imenovanju Komisije za vrijednosne papire jer su preveliki pritisci javnosti, medija da se ovo pitanje riješi.

- Ovo trebamo danas završiti. Protiv sam preglasavanja. Ključni problem se desio, u Komisiji nema predstavnika srpskog naroda, ali za predloženi sastav Komisije je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda - rekao je Tadić.

Delegat Igor Stojanović je kazao kako kod imanovanja nije sporna samo nacionalna struktura već i kompetentnost kadra.

U Komisiju predložen direktor zatvora 

- Nisu ispunjeni uvjeti iz struke. Imate jednog čovjeka sa filozofskim fakultetom i direktora zatvora, a nije prošao čovjek koji je radio 10 godina na berzi. Ne vodi se računa ni o nacionalnoj strukturi, ni o struci. Prije godinu i dva mjeseca sam predložio da se raspiše novi konkurs. To nije urađeno. Moraju biti dva čovjeka zacrtana od stranaka, filozof i direktor zatvora trebaju biti u Komisiji. Nejasno mi je da bilo ko može pronaći opravdanje. Pozvat ću vas da ne urušavate institucije FBiH - rekao je Stojanović i dodao da nema opravdanja ni za to što je o kandidatima odlučivao i Dunović iz reda srpskog naroda.

Duvnjak je potom replicirao Stojanoviću.

- Stojanoviću, vi ste dali direktan odgovor zašto ne želite dati podršku Komisiji, razlog je potpredsjednik Milan Dunović i pojedini članovi komisije. Spominjali ste filozofa i upravnika zatvora. Bitno je da se poštuju uvjeti konkursa, oglasa. To ni mi, ni vi, ne možemo ocjenivati. Nisam siguran u ovom dijelu da li stručna kvalifikacija nekog stavlja u aut, tu se moram ograditi. Ako je propisano da moraju biti svi ekonomske struke onda vaša konstatacija stoji. Nemojte da mi ovdje budemo Ustavni sud - rekao je Duvnjak.

Stojanović odgovara Duvnjaku kako ne postoji ništa lično između njega i Dunovića.

"Eto finansijama treba da se bave filozof ili sociolog" 

- Od svakog predstavnika u rukovodstvu Federacije očekujemo da zaštiti narod iz kojeg dolazi. Dunović dolazi iz reda srpskog naroda, a predlaže svog kolegu Bošnjaka. Drago bi mi bilo da sutra neko iz reda Hrvata predloži Srbina, ali znamo mi da to nije praksa. Ovaj konkurs je raspisan prije tri godine, ne znamo da li ti ljudi i dalje ispunjavaju uvjete, nemamo njihove biografije. O njima ništa ne znamo. Eto finansijama treba da se bavi filozof ili sociolog. Nismo zaboravili ko na koji fakultet ide da bi se bavio nekom strukom. Nacionalni sastav nije jedini razlog, zato je Klub Srba odustao od pokretanja nacionalnog vitalnog interesa - rekao je Stojanović.

Podsjećamo, odluku o razrješenju starih članova i imenovanju novih dostavio je Domu naroda Marinko Čavara, predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika. Trebali su biti imenovani Esad Dželilović za presjednika, Matej Živković, za zamjenika, i za članove Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika.

Delegati nisu izglasali imenovanje Komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.