open-navfaktor-logo
search
Odluka na Vladi FBiH
Federacija najbliža nabavci ruskih vakcina Sputnik V, i to u startu 250.000 doza?
Ad hoc tijelo predvođeno Davorom Peharom, direktorom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sutra mora imati ponudu o nabavci vakcina za Federaciju, a koje Vlada FBiH mora imati na stolu na sutrašnjoj sjednici.
10.03.2021. u 11:52
get url
text
Sputnik V
Sputnik V

Prema informacijama izvora bliskih Vladi FBiH, za sada smo najbliži nabavci ruske vakcine Sputnik V.

Podsjećamo, na nabavku vakcina Vlada FBiH se odlučila nakon što je Vijeće ministara BiH zakazalo u ovom segmentu.

- Ad hoc grupu jučer je imala prvi sastanak na kojim se pobrojalo sa čime raspolažu. Imaju ponude od Krajina Group, od Pfizera nemaju zvaničnu ponudu, nego kao otvorit će pregovore s njima. Ad hoc grupa ima 72 sata da odluči od koga ćemo nabaviti vakcine i da otvore pregovore s dobavljačima. Zatim, da donese na Vladu FBiH sutra šta su se dogovorili. Vlada FBiH će to usvojiti - kazali su nam i dodali:

- Ima par dobrih ponuda. Dobavljač za Sputnik V garantuje isporuku tri radna dana od potpisivanja ugovora. Oni bi mogli za tri dana da dostave 250.000 doza vakcina.

Saznajemo da jučerašnjem sastanku ad hoc grupe u Sarajevu nije prisustvovao Davor Pehar, da je morao otputovati za Mostar, te da je na sastanku imao zamjenu.

Podsjećamo, zaključkom Vlade FBiH Zavod za javno zdravstvo FBiH zadužen je da koordinira aktivnosti sa kompanijama koje iskazuju spremnost uvoza vakcina za potrebe FBiH, kao i da preduzme proaktivnu ulogu u ovom procesu, te i sami kontaktiraju kompanije za koje cijene da imaju mogućnost osiguranja uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH.

Članove ad hoc tijela za nabavku vakcina čine Sanja Čustović (Ministarstvo zdravstva FBiH), Vesna Alagić (Ministarstvo zdravstva FBiH), Mirsad Kacila, (Odbor za zdravstvo Parlamenta FBiH), Sanja Škuletić-Malagić (šefica kabineta premijera KS), Alma Kadić (pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu u KS), Blaško Topalović (Zavod za javno zdravstvo TK) i Svjetlana Grgić (specijalistica infektologije iz HNK).

Iako smo podrobnije informacije o nabavci vakcina za Federaciju zatražili od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odgovore nismo dobili. Rečeno nam je da će nam Pehar teško odgovoriti na pitanja jer se nalazi u samoizolaciji. 

Federalna vlada je spremna nabaviti u ovom trenutku 400.000 vakcina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.