open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Facebooku
Federalni delegat Muamer Zukić poručuje Schmidtu: Smijeniti Dodika i isključiti ga iz političkog života
Visoki predstavnik, kao dio ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, mora izvršiti svoju dužnost i zaštititi Dejtonski sporazum i mir u državi, smatra šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić. 
29.06.2023. u 12:18
get url
text

- To je njegova ključna nadležnost i razlog njegovog postojanja kao institucije. U ovom momentu jedini put za to je smjena Dodika i njegovih najbližih saradnika i njihovo isključenje iz političkog života. Mi ne pozivamo "strance" upomoć, nego se obraćamo instituciji koja je dio ustavnog uređenja Bosna i Hercegovine - instituciji visokog predstavnika, napisao je na Facebooku Zukić.

Dodaje kako Tužilaštvo može reagirati zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja.

- Ali ne mislim da još postoje svi elementi krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka. Po našem krivičnom zakonu, krivično djelo rušenja ustavno-pravnog poretka postoji samo u slučaju upotrebe sile ili prijetnje silom, a dok se to radi kroz parlamente i mirno, takvi se akti osporavaju u drugim procedurama, ali nisu krivično djelo iz člana 156 zakona.

A evidentno je da Dodik uporno ističe kako nikoga neće napadati, da žele mir i slično - vjerovatno ciljano to naglašava kako bi izbjegao krivično gonjenje. To opet govori da ima države i da Dodik nije tako hrabar kao što se predstavlja.

Siguran sam da bi ovaj antidržavni balon u RS-u preko noći ispuhao ako bi tri-četiri ključne figure bile političke uklonjene. To je institucija visokog predstavnika i ranije u više navrata činila. U jednom danu znali su smijeniti i zabraniti političko djelovanje više od pedeset političara, uključujući i članove državnog predsjedništva, ministre, zastupnike, načelnike itd. - zaključio je Zukić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.