open-navfaktor-logo
search
FUIZIP
Federalni inspektori će prekontrolisati hotel Jablanica u kojem je pretučena radnica
Federalni inspektori će izvršiti nadzor u hotelu Jablanica, potvrđeno nam je u kabinetu Anisa Ajdinovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove.
12.08.2023. u 07:41
get url
text

Dodaju da će se kontrola obaviti nakon zahtjeva federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Naime, 1. augusta vlasnik hotela Jablanica pretukao je radnicu Enisu Klepo koja je radila na recepciji, nanijevši joj teške tjelesne povrede jer je djevojka dala otkaz i zatražila da joj se isplati zarađena plaća.

VEZANI TEKST - Enisa Klepo, radnica koju je pretukao poslodavac: Udarao me u glavu šakama

- Temeljem zahtjeva federalnog ministra rada i socijalne politike, federalni inspektori će izvršiti inspekcijski nadzor u Hotelu Jablanica u okviru nadležnosti federalnog tržišnog inspektorata (tržišna i turističko-ugostiteljska djelatnost) i federalnog zdravstvenog inspektorata (sanitarni nadzor i kontrola zdravstvene ispravnosti i higijene hrane).

Povratna informacija će biti blagovremeno dostavljena Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike - rečeno nam je iz kabineta Ajdinovića.

Upitali smo da li federalni inspektori izlaze na teren samo po nečijem zahtjevu ili se kontrole rade i po službenoj dužnosti.

- U skladu sa članom 82. Zakona o inspekcijama postupak inspekcijskog nadzora pokreće se po službenoj dužnosti. Prema članu 83. inspekcijski nadzor izvršit će se i na pisani zahtjev Vlade Federacije, federalnog ministra i direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove. Osim toga, članom 84. propisano je da i pravna i fizička lica mogu podnijeti pisani zahtjev nadležnoj inspekciji da izvrši inspekcijski nadzor - odgovorili su nam.

Dodaju kako se planiranje inspekcijskog nadzora radi u skladu s članom 28. Zakona, prema kojem Federalna uprava donosi godišnji program rada i mjesečne planove rada o vršenju inspekcijskog nadzora i poseban program inspekcijskih nadzora za kantonalne organe za vršenje inspekcijskog nadzora u provođenju federalnih i propisa BiH.

VEZANI TEKST - Da li je inspekcija nakon premlaćivanja Enise Klepo kontrolisala hotel u Jablanici?

- Planiranje inspekcijskog nadzora treba da se zasniva na utvrđenom stanju u oblasti inspekcijskog nadzora i procjeni rizika, kao i na strateškom okviru - kažu. 

Osvrnuli su se i na pitanje kako funkcionira federalna inspekcija rada.

- Federalni inspektor rada obavlja neposredni inspekcijski nadzor u privrednim društvima, preduzećima i ustanovama od interesa za Federaciju. Shodno tome, Federalni inspektorat rada nema nadležnost za vršenje nadzora u oblasti radnih odnosa u konkretnom slučaju (hotel Jablanica) - rečeno nam je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.