open-navfaktor-logo
search
Krši se zakon
Federalni inspektori u 159 prekršajnih naloga ispisali 148.850 maraka kazni
Od 1. do 27. marta 2022. godine, federalni tržišno-turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 153 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži shodnih odluka Vlade Federacije BiH o neposrednoj kontroli cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za naftne derivate, te 17 grupa pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda. 
31.03.2022. u 15:35
get url
text

U kontrolama su utvrđene 82 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 159 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 148.850. U svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH, izvršena su i 94 kontrolna nadzora.

- U odnosu na prvu polovinu marta, u inspekcijskim nadzorima se evidentira blagi pad utvrđenih nepravilnosti. Zaštita potrošačkih prava građana i javnog interesa ostaje prioritet djelovanja Federalnog tržišnog inspektora, a federalni tržišno-turističko-ugostiteljski inspektori će nastaviti intenzivno vršiti neposrednu kontrolu cijena u FBiH i provoditi donesene mjere ekonomske politike usmjerene na stabilizaciju odnosa ponude i potražnje, suzbijanje spekulacije na tržištu i stjecanja ekstraprofita nauštrb potrošača - izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Ukupno 12 federalnih tržišnih, turističko-ugostiteljskih inspektora od početka marta prioritetno je usmjeren na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijene goriva i prijavama potrošača, te kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s listom od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalne inspekcije na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine izvršena su 493 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 314 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 300.200 KM. Napominjemo da su za kantone obuhvaćeni samo podaci za januar i februar, te će se podaci za mart od kantonalnih inspekcija zbog intenzivnog rada prikupljati po isteku mjeseca, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.