open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
Federalni Krizni štab razmatra zabranu ulaska u javne objekte bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog testa
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je na današnjoj sjednici produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji BiH.
23.08.2021. u 13:30
get url
text

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, sedmodnevna incidenca i dalje raste, te u Federaciji iznosi 77,2 slučaja/100.000 stanovnika.

Značajna povećanja broja oboljelih zabilježena su u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom (296/100.000), Zapadnohercegovačkom (192/100.000) i Kantonu 10 (164/100.000).

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast svih indikatora (broj hospitaliziranih, broj pacijanata na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, te smrtnih slučajeva).

Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju, te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojim bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom COVID-19.

Obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva građane da poštuju sve propisane mjere zaštite, te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije.

Prijedlog produženja mjera upućen je Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćeno je iz Kriznog štaba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.