open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Federalni ministar policije Isak: Uradio sam za 100 dana više nego moji prethodnici za 20-ak godina
Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak je, tokom predstavljanja aktivnosti prvih 100 dana rada, izjavio da je sa svojim timom u proteklih 100 dana uradio više nego njegovi prethodnici u proteklih 20-ak godina.
22.08.2023. u 12:45
get url
text

U zgradi Policijske akademije u Sarajevu danas su na konferenciji za novinare predstavljeni rezultati rada u prvih 100 dana rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i aktivnosti Federalne uprave policije. Prezentaciji rezultata, osim ministra Isaka, prisustvovao je i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić.

Isak je u uvodnom izlaganju rekao kako je njegov tim za 100 dana uradio više nego prethodnici za 20 godina.

- Želim samo jednu stvar uraditi, a to je da zahvalim svim svojim saradnicima, ovo je jedan najbolji tim koji neko može poželiti. U ovih 100 dana urađeno je više nego što su prijašnji uradili za nekih 20 godina - rekao je Isak.

Na pitanje novinara šta je to što smatra najvećim uspjehom u ovom periodu, Isak odgovara kako se u posljednjih 17 godina nije desila dodjela čina, a to je urađeno u njegovom mandatu.

- Obišli smo veliki broj međunarodnih institucija, ambasada. Osigurali smo određena sredstva - rekao je Isak.

Kazao je kako su njegovi prethodnici razmišljali na način "zašto bi išli i molili nekoga da nešto osiguraju", što, kako kaže, kod njega nije slučaj.

Vratili smo onaj stari sjaj

- Ne, mi smo išli, molili i velika sredstva su osigurana. Svih 10 kantona poštuju hijerarhiju FUP-a i mi rukovodimo koordinacijom bilo koje akcije. Prije je bio problem kada rade dva kantona, kada rade zajedno, dolazilo je do sukoba, više nemamo problema. Vratili smo onaj stari sjaj - rekao je Isak napominjući kako je veoma važno što su vratili povjerenje građana.

U prvoj, od ukupno 37 stavki, u iznesenom izvještaju navodi se da je ministar u proteklom periodu održao sastanke sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, zatim ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija kako bi razmotrio situaciju u cilju podrške u pogledu izmjena zakonskih propisa koji bi doprinijeli poboljšanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Navodi se također kako je uspostavio listu prioriteta šta je potrebno unaprijediti u FMUP-u, da su u saradnji s EUROPOL-om provođene zajedničke operativne akcije međunarodnog karaktera, zatim da je podneseno ukupno 79 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, protiv 111 osoba, od kojih je 28 osoba uhapšeno. Zadokumentovano je više krivičnih djela koruptivnog karaktera čija je procijenjena vrijednost preko milion konvertibilnih maraka. Federalna uprava policije uključena je u rad na predmetima koji se tiču Sky i Anom aplikacije. Nakon zastoja dužeg od petnaest godina, izvršeno je vanredno unapređenje 32 policijska službenika.

Istaknuto je kako je u toku donošenje nove legislative, odnosno izmjene i dopune propisa koji će omogućiti da se unaprijedi rad Ministarstva i Uprave policije, te da u konačnici uskladimo naše zakonodavstvo sa evropskim zakonodavstvom, ali i međunarodnim pozitivnim praksama.

Ministar posebno ističe odličnu saradnju sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i nastoji da unaprijedi tu saradnju pružajući im podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Naglašeno je kako danas prezentirane aktivnosti nisu sve realizirane aktivnosti niti su manje bitne od prezentiranih.

Odjel za cyber kriminal istražuje višestruko ubistvo u Gradačcu

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s višestrukim ubistvom u Gradačcu, Isak je kazao kako je u ovaj slučaj zasad uključen samo FUP-ov odjel za cyber kriminal.

- Od FUP-a je traženo da se uključi odjel za cyber kriminal i za sada smo uključeni samo u tom segmentu. Naravno, kada do tog dijela dođemo uključit će se i naša forenzika - pojasnio je Isak.

Na drugo pitanje u vezi s navodnim propustima policijskih službenika Tuzlanskog kantona u spomenutom slučaju iz Gradačca, Isak je rekao kako tužilaštvo još vodi istragu, "ukoliko tokom istražnih radnji bude utvrđeno da je bilo određenih propusta, bit će pokrenuti postupci protiv svih odgovornih".

- Federalna uprava policije će uraditi sve što je u njenoj nadležnosti. Što se tiče mene kao ministra, ja ću poduzeti sve mjere da svi koji su napravili bilo kakav propust da budu procesuirani. Pred zakonom smo svi jednaki, svi imamo obavezu da radimo - rekao je Isak.

Upitan i za svoju najavu će biti uhapšeni svi koji su putem društvenih mreža davali podršku ubici Nerminu Sulejmanoviću tokom krvavog pohoda koji je prenosio uživo na mrežama, Isak je odgovorio:

- Da li je neko priveden ili saslušan, tu informaciju ne možemo dati jer je tužilaštvo preuzelo istragu. Ono rukovodi i ono jedino može dati tu informaciju. Ono što sam rekao tada da ću raditi da nadležne institucije natjeram da rade svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.