open-navfaktor-logo
search
Ima li kraja
Federalni parlamentarci ne bi da odsjedaju u Sarajevu, Karamatić bi u Visoko kod piramida
Federalni parlamentarci čiji je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje su zaposleni, imaju pravo na naknadu za troškove smještaja, odvojeni život, troškove prijevoza.
30.04.2023. u 21:58
get url
text

Pojedinima je i to malo pa idu stepenicu dalje, ne žele da njihov smještaj bude u Kantonu Sarajevu već lokaciji koju oni odaberu. Jedan od njih je zastupnik Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke iz Posušja. On je već na prvoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH problematizirao ovo pitanje.

Koliko ja znam, ovo nije kantonalna skupština 

- Trenutno u odluci Administrativne komisije stoji da zastupnici koji ne dolaze iz kruga od 70 kilometara, što je definirano zakonom od sjedišta Parlamenta FBiH, mogu uzeti smještaj, tj. iznajmiti smještaj, ukoliko im se ne ponudi, samo i isključivo na području Kantona Sarajevo. Ovo koliko ja znam, nije kantonalna skupština, nego federalna i ne vidim nikakvog razloga zbog čega ja ne bih mogao iznajmiti naprimjer gore u Tuzlanskom kantonu - rekao je Karamatić.

Dodaje kako ne vidi razloga da nema smještaj u Kladnju ili u Zeničko-dobojskom kantonu, u Olovu.

- Ili u Visokom da obiđem piramidu da me oni pozitivni joni obiđu, da mi čakre malo srede. Po meni se radi o vrlo ozbiljnom pitanju, ovdje odlučujemo jesmo li federalni parlament ili ćemo ostati na nivou kantonalne skupštine, kako je trenutno definirano odlukom Administrativne komisije. Tražio sam da mi dostave odluku po kojoj je moguće dobiti smještaj samo u Kantonu Sarajevo. Dobio sam njihovo očitovanje, ali ne i odluku. Mene ta odluka strašno i dalje zanima - rekao je Karamatić.

Izmira Hadžiavdića, sekretara Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pitali smo da li se federalnim parlamentarcima može plaćati smještaj izvan Sarajeva.

Dvoje tražilo smještaj u Istočnom Sarajevu 

- Poznat mi je zahtjev Karamatića za smještaj van Sarajeva, ali to mu nije odobreno. Međutim, Administrativna komisija ovog doma je prema mojim saznanjima odobrila za dva delegata smještaj u Istočnom Sarajevu. To mi je sada rečeno. To ću problematizirati na sljedećoj sjednici Administrativne komisije.

Protiv sam toga jer sjedište Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine - kazao nam je Hadžiavdić.

Smještaj u Istočnom Sarajevu odobren je Dragani Damjanović iz Drvara (Srpski nacionalni pokret FBiH) i Dušku Radunu iz Bosanskog Grahova (Srpska napredna stranka FBiH).

Odlukama administrativnih komisija Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine definisan je iznos naknade od 800 KM za izabrane dužnosnike ukoliko borave izvan mjesta prebivališta svoje porodice koje je udaljeno više od 70 km od sjedišta Parlamenta FBiH u kojem su zaposleni.

Naknada za zakup stana ne može biti veća od 400 KM i isplaćuje se žiralno zakupodavcu na osnovu zaključenih ugovora između Parlamenta FBiH i zakupodavca.

Troškovi smještaja odobreni su u iznosu od 100 KM mjesečno i isplaćuju se sa plaćom, kao i naknada za odvojeni život.
Visina naknade za odvojeni život od porodice izabranim dužnosnicima utvrđuje se u iznosu koji preostane nakon podmirenja troškova zakupa stana i troškova smještaja.

Tako su za naknade za odvojeni život zaposlenih u 2021. godini u Parlamentu FBiH izdvojene (333.410 KM), troškove prijevoza u dane vikenda – četiri vikenda mjesečno (202.541 KM), naknade za zakup stana i troškove smještaja (106.895 KM) i regres (67.660 KM).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.