open-navfaktor-logo
search
Nepoštovanje
Federalni parlamentarci razočarani ponašanjem ministara u Vladi FBiH; Skopljak: Nastavlja se praksa
Federalna ministarstva koji su predlagači zakona ili čije odluke se nalaze na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će ubuduće morati osigurati svoje predstavnike na sjednicama koji će obrazložiti meritum odluka ili će to učiniti sami ministri. 
22.10.2023. u 07:42
get url
text

U suprotnom, tačke će se skidati sa dnevnog reda. Ovo je poruka delegata i rukovodstva Doma naroda FBiH sa posljednje sjednice koja je održana 5. oktobra.

Tačku ćemo lijepo skinuti sa dnevnog reda 

Na to ih je ponukala situacija u kojoj su se delegati našli a to je da se izjasne o višemilionskim zaduženjima koji se tiču kvalitete zraka i zdravstva a da pred sobom nisu imali materijale u kojima se navodi na šta se tačno odnose zaduženja. Također, sjednici nisu prisustvovali federalni ministri zdravstva i okoliša i turizma, niti su osigurali predstavnike ministarstava koji bi obrazložili delegatima odluke.

- Ukoliko ne bude urađeno tako da imamo predstavnika ministarstva finansija i resornog, tu tačku ćemo lijepo skinuti sa dnevnog reda i onda mi nećemo ostati u nejasnim situacijama. Ako je onima koji su to predlagali jako bitno, pa neka onda se potrude da dođu. To je prvo, drugo neću moliti nikoga da dođe. Ovo je Parlament FBiH i obaveza je svih da budu ovdje pa neka javnost sudi - poručio je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

I u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je ranije razmatrao odluke o zaduživanju za kvalitetu zraka i zdravstvo, također je vladalo je nezadovoljstvo jer zapravo nisu znali o čemu je riječ, za šta se tačno zadužuje Federacija.

- Nigdje u materijalima nije pisalo da što se tiče kvalitete zraka, da se 46 miliona eura zadužuju četiri kantona. Nikoga nije bilo iz Federalnog ministastva okoliša i turizma da obrazloži odluku, odgovori na pitanja. Ni u materijalima odluke o zdravstvu, gdje se Federacija zadužuje 55,3 miliona eura nije pisalo da je ovaj novac za realizaciju Zakona o konsolidaciji zdravstvnih ustanova. Nije bilo resornog ministra da pojasni - govori Fahrudin Skopljak (SDA) zastupnik u Zastupničkom domu FBiH. 

Dodaje kako ministri moraju dolaziti na sjednice Parlamenta FBiH.

Pola ministara za četiri godine nije došlo na sjednice 

- To je njihova obaveza. Međutim, moram konstatovati da je ovakav odnos prema federalnim parlamentarcima samo nastavak prakse prethodne Vlade Federacije BiH. U prošlom mandatu sam bio u Domu naroda i pola ministara za četiri godine nikada nije došlo na sjednice a evo nastavlja se praksa. Bili su ministri iz SDA u prethodne četiri godine koje ja nikad nisam vidio na sjednici. Sada tu praksu nastavljaju drugi ministri a to nije dobro bez obzira o kojoj stranci i kojoj politici je riječ - govori Skopljak. 

Upitali smo da li bi se nešto promijenilo ako bi u Zastupničkom domu FBiH skidali tačke sa dnevnog reda koje nema ko da pojasni iz resornih ministarstava.

- Ako takav zaključak donese i Zastupnički dom, vjerovatno će se nešto promijeniti, važno im je da prolaze njihovi materijali. Ma možda će ministri slati saradnike a oni opet neće dolaziti - govori Skopljak.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom (DF) zastupnicom u Zastupničkom domu FBiH koja kaže kako je jasno da predlagači zakona, odluka moraju biti na sjednicama Parlamenta FBiH kada se njihove tačke razmatraju.

Nema rasprave bez predlagača 

- To bi bilo odgovorno ponašanje. Mi smo tu praksu odavno počeli primjenjivati u radu nekih komisija. Nema rasprave bez predlagača. Konkretno, kada je riječ o odlukama o zaduženjima koje su bile pred nama, vrlo je neodgovorno od ministara da kao u ime izvjestilaca ministarstvo pošalje službenika koji nije u mogućnosti dati odgovore na mnoga pitanja

Naravno, veliku odgovornost i ulogu u svemu ima rukovodstvo Parlamenta FBiH na račun kojeg je od početka mandata do sada upućeno niz kritika u smislu lošeg vođenja sjednica u razlitim kontekstima. Ovakvim ponašanjem ministara nastavlja se praksa urušavanja ugleda Parlamenta FBiH - kazala je Kratina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.