open-navfaktor-logo
search
Na šta obratiti pažnju
Federalni veterinarski inspektorat dao preporuke povodom Kurban-bajrama
U nastojanju da se u najvećoj mogućoj mjeri umanj rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih proizvođača, Sektor za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni veterinarski inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) dostavili su preporuke za kupovinu i klanje životinja, prenosi Anadolu Agency (AA).
29.06.2022. u 15:59
get url
text

Kako navode iz FUZIP-a, kupovinu životinja treba nastojati obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

- Za opće stanje životinje/kurbana vrlo je važno istaći da ista mora biti zdrava, što prije svega podrazumijeva dobru konstituciju i kondiciju, te da je u pogledu prisutnih bolesti sigurna i dijagnostički ispitana (posebno s aspekta bruceloze) - naveli su.

Apelovali su na sve one koji su u mogućnosti da izvrše islamsku vjersku obavezu klanja dozvoljenih životinja da se upoznaju s propisanim uslovima koje životinja mora ispunjavati sa aspekta Zakona o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini i svim podzakonskim aktima.

Neki od uslova su da životinja bude propisno označena ušnom markicom. Potrebno je posjedovati i pasoš za goveda kao i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja sa upisanom ušnom markicom kao dokaz da je nad istom provedeno propisano ispitivanje.

Ističu da klanje životinja treba nastojati obaviti na organizovanim, za to predviđenim mjestima. Obaveza je da se isto obavi u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove.

Na taj način se obezbjeđuje veterinarsko-zdravstveni pregled, te se rješava i problem nusproizvoda i otpada nakon klanja.

"Klanje zdravih životinja u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje veterinara ili veterinarskog inspektora. Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,6 metara ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom. U toku i nakon klanja obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (naprimjer ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat) a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla. Pravna lica koja koriste meso kurbana u svojstvu donacije dužni smo upozoriti da isto mogu koristiti samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti", ističu iz FUZIP-a.

Vodeći računa o epidemiološkoj situaciji, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava.

- Nadalje, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u cilju zaštite zdravlja ljudi i životinja putem svojih programa kontinuirano radi na jačanju dijagnostičkih kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih stanica koje mogu u ovom trenutku da pruže uslugu dijagnostičkog ispitivanja uzoraka životinja kao i dijagnostičkog ispitivanja gravidnosti životinja jer se u zadnje vrijeme sve više kao kurbani uzimaju ženske životinje, a sve u cilju smanjenja mogućnosti klanja gravidnih životinja - ističu.

IZ FUZIP-a su najavili da će i ove godine u predstojećem periodu, a i neposredno nakon Kurban-bajrama, vršiti pojačane inspekcijske nadzore nad prometom životinja i prometom proizvoda životinjskog porijekla.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u subotu, 9. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.