open-navfaktor-logo
search
Presuda
Federalni zastupnik Halil Bajramović iz NiP-a osuđen na tri godine zatvora zbog obmane pri davanju kredita
Federalni zastupnik Naroda i Pravde Halil Bajramović pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora, saznaje Istraga.ba.
24.12.2023. u 15:41
get url
text

Presuda Vrhovnog suda FBiH, prema pisanju ovog portala, je ove sedmice dostavljena Bajramoviću i njegovoj odbrani.

U junu prošle godine Kantonalni sud u Bihaću objavio je prvostepenu presudu kojom je predsjednik NiP-a u Unsko-sanskom kantonu Halil Bajramović proglašen krivim za krivično djelo obmana pri davanju kredita.

VEZANI TEKST - Osnivač Naroda i pravde u Krajini Halil Bajramović osuđen na tri godine zatvora

Prema tadašnjem saopćenju Kantonalnog suda u Bihaću, optuženi Halil Bajramović proglašen je krivim da je počinio krivično djelo obmana pri davanju kredita ili drugih pogodnosti iz člana 268. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, piše Istraga.ba.

Nasuprot tome, Halil Bajramović je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, dok se optužba odbija za krivično djelo podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1., a u vezi sa članom 32. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženi Halil Bajramović kao podstrekač i Rifet Alibabić kao izvršilac oslobođeni su i od optužbe da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. u vezi sa članom 32. stav 1. i 54. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Protiv ove presude bila je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine. Neposredno prije ročišta, Bajramović se sastao u Sarajevu sa federalnim tužiocem i članom VSTV-a Sašom Sarajlićem.

Istraga.ba je dokumentovala taj susret, a Bajramović i Sarajlić su kazali da su se slučajno sreli iako se do tada nisu poznavali.

- Objava tih fotografija očito je spriječila Bajramovića da pokuša utjecati na sudije Vrhovnog suda FBiH koje su sada u cijelosti potvrdile presudu Kantonalnog suda u Bihaću. A to znači da Halil Bajramović mora u zatvor - piše Istraga.ba.

Ostaje i bez mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Objavljujemo video: Pogledajte kako NiP-ovac Bajramović šamara NES-ovca Samardžića

Bajramović je poznat javosti po šamaranju Sulejmana Samardžića (NES) u martu ove godine, savjetnika tadašnjeg premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Napad na Samardžića u jednom od sarajevskih hotela Bajramović je negirao, ali se u javnosti pojavio snimak šamaranja u liftu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.