open-navfaktor-logo
search
Vakcina više nego dovoljno
Federalni Zavod o donaciji vakcina iz RS-a: Javnost neka prosudi koji su motivi
Zavod za javno zdravstvo FBiH oglasio se saopćenjem za javnost a povodom informacije da je Vlada RS-a donirala 1.120 vakcina AstraZeneca za općine Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac, Drvar i Kupres.
23.08.2021. u 11:23
get url
text

Kako navode, s ciljem tačnog i potpunog informiranja, dužni su obavijestiti javnost da je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine dosada distribuirao 17.680 doza vakcina protiv COVID-19 u Livanjski kanton na području kojeg se nalazi većina navedenih općina.

- Prema posljednjim podatcima na stanju u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo Livanjskog kantona je 6.146 doza cjepiva AstraZeneca i Sinopharm, što je 34,76 posto ukupno dostavljenih doza vakcina. Slična situacija s vakcinama protiv COVID-19 je i u Unsko-sanskom kantonu u kojem se nalazi općina Bosanski Petrovac.

U oba kantona se organizira vakcinisanje prema modelu "otvorenih vrata" što je znak dovoljne koločine vakcina te da nikome nije uskraćeno vakcinisanje protiv COVID-19 zbog nedostatka vakcina.

- U skladu s javno objavljenim planovima distribucije vakcina protiv COVID-19 za Federaciju BiH već 5 sedmica uzastopno nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo je izrazio da nema potrebe za redovnim dozama vakcina AstraZeneca.

Iz iznesenog je jasno da u Kantonu 10 i USK ima dovoljno vakcina protiv COVID-19. Sudu javnosti i struke prepuštamo utvrditi neophodnost i motive navedene donacije - navode iz Zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.