open-navfaktor-logo
search
Planovi
Federalni zavod za statistiku: U ovoj godini 230 istraživanja i aktivnosti od interesa za FBiH
15.01.2022. u 09:34
get url
text

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku, na sjednici održanoj 12. januara ove godine, usvojila Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH.

Planom je predviđeno provođenje ukupno 230 statističkih istraživanja i aktivnosti čiji je nosilac Zavod, samostalno ili u saradnji s ostalim statističkim institucijama u BiH, kao i drugi ovlašteni proizvođači statistike. Od toga je Zavod nosilac za 162 istraživanja i 34 aktivnosti, a za ostala su drugi ovlašteni proizvođači statistike.

Najvažniji statistički prioriteti vezano za statističke oblasti su priprema Popisa poljoprivrede i provođenje Probnog popisa poljoprivrede (u saradnji s ostale dvije statističke institucije), kao i pripremne aktivnosti za provođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Prioritet je i provođenje anketnih istraživanja, te uvođenje novih, kao što su "Anketa o prihodima i uvjetima života (SILC)" i "Istraživanje o zasijanim površinama i procjena prinosa ranih usjeva".

Također je planiran razvoja i unaprjeđenje tekućih istraživanja s ciljem smanjenja opterećenja izvještajnih jedinica, te razvoj i unaprjeđenje statističkog poslovnog, kao i registra prostornih jedinica i geografsko - informacionog sistema (GIS-a) u skladu sa standardima i preporukama Evropske unije.

Planirano je uspostavljanje pristupa drugim administrativnim bazama podataka, odnosno novim bazama podataka.

Planirana istraživanja su raspoređena na demografske i socijalne statistike, zatim ekonomske, te sektorske statistike, kao i na okoliš i višepodručne statistike i metodologiju prikupljanja, obrade, analize i diseminacije podataka.

U 2022. godini se, također, nastavlja implementacija IPA 2017 Twinning nacionalnog projekta - dalja podrška reformi statističkog sistema u BiH i nastavak implementacije dva regionalna projekta - IPA MBP 2019 i četvrta faza regionalnog Sida projekta, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.