open-navfaktor-logo
search
Početak reforme
Federalno ministarstvo pravde dobilo dozvolu Općine Ilidža za izgradnju pritvora na Igmanu
Ministarstvo pravde Federacije BiH dobilo je danas od Općine Ilidža građevinsku dozvolu za izgradnju pritvorske jedinice na mjestu objekta Igman.
19.02.2021. u 16:49
get url
text

Riječ je o istražnom zatvoru koji će predstavljati najveći objekt te vrste na Balkanu,a kapacitet pritvora iznosit će 160 ćelija.

Na ovaj način Ministarstvo pravde FBiH stvorilo je uslove za početak reforme pravosuđa, a koji se odnosi na segment izvršavanja krivično-pravnih sankcija.

Tim planom obuhvaćena je i izgradnja novog kompleksa objekata Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu, gdje su radovi uveliko započeli.

VEZANI TEKST - Počelo pospremanje: Zatvorenici iz sarajevskog KPZ-a prebacuju se u druge zatvore

Kako smo ranije pisali, izgradnjom pritvorske jedinice na Igmanu bit će na raspolaganju 3.500 kvadratnih metara korisnog prostora za smještaj osoba koje će biti pritvorene po nalogu Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo.

Istovremeno, objekat u kojem se trenutno nalazi pritvor bit će ustupljen sarajevskom Tužilaštvu, te Općinskom i Kantonalnom sudu, koji godinama imaju problem nedostatka prostora u sadašnjim prostorijama.

Radovi na izgradnji objekta "B" na Igmanu su već u toku, a radi se na izgradnji podzida za objekat koji će biti kapaciteta 70 mjesta.

Nakon toga, već na proljeće, očekuje se da krenu radovi u donjem dijelu sadašnjeg kompleksa koji će se finansirati sredstvima Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.