open-navfaktor-logo
search
Angažiranja
Federalnog ministra pravde Vedrana Škobića iz HDZ-a savjetuje Mato Tadić
Dolaskom na ministarske pozicije, jedan broj federalnih ministara odlučio je angažirati svoje savjetnike. Tako je federalni ministar pravde Vedran Škobić, kadar HDZ-a, angažirao za savjetnika Matu Tadića.
29.06.2023. u 22:10
get url
text
Vedran Škobić
Vedran Škobić

Iako smo pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama zatražili od ministra da nam navede koliko savjetnika, stručnih saradnika je angažirano po njegovom imenovanju, imena i prezimena savjetnika, kraće biografije, koju vrstu posla obavljaju, koja je njihova sfera djelovanja, te koliko iznosi njihova osnovna plaća, mi smo iz Federalnog ministarstva pravde po ovlaštenju ministra Vedrana Škobića dobili samo ime savjetnika.

Iako smo dodatno zatražili kraću biografiju savjetnika Mate Tadića, iznos njegove osnovne plaće, a ne platni razred, odgovore nismo dobili.

Kako nezvanično saznajemo, savjetnik novog ministra Škobića bivši je predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, kojem je mandat sudije u Ustavnom sudu BiH istekao 15. augusta prošle godine kada je navršio 70 godina.

Tadić je od 1996. godine do kraja 1998. godine bio ministar pravde Federacije BiH. Za suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izabran je u maju 2002, a na dužnost je stupio u maju 2003. godine prilikom konstituiranja Ustavnog suda. Istovremeno je preuzeo dužnost predsjednika Ustavnog suda BiH na kojoj je bio do 2006. godine.

U periodu od 2015. do 2021. godine obnašao je dužnost dopredsjednika Ustavnog suda BiH. Dužnost predsjednika Ustavnog suda preuzeo je ponovno u junu 2021. godine. Mandat u Ustavnom sudu prestao mu je 15. augusta 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.