open-navfaktor-logo
search
Dan nestalih
Fejzić: Nećemo stati u nastojanju da pronađemo i ukopamo i posljednju žrtvu genocida
U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica i udruženja majki i žena iz Srebrenice i Bratunca, a u prisustvu nekoliko stotina preživjelih svjedoka genocida simbolično sa početkom u 11:55, obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba.
30.08.2023. u 15:50
get url
text

Prisutnima se obratio Hamdija Fejzić, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra koji je podsjetio da preživjeli svjedoci genocida i nakon 28 godina tragaju za više od 1.000 svojih najmilijih i da svake godine na ovaj datum postavljaju isto pitanje ''Gdje su?'' te da ostaju bez odgovora na to pitanje.

Hamdija Fejzić (FOTO: MC Srebrenica)

Fejzić je podsjetio da oni koji znaju gdje se nalaze neotkrivene masovne grobnice o tome šute i, kao i prošle godine, pozvao institucije Republike Srpske, ali i pojedince da daju te informacije. Dodao je da preživjeli svjedoci, zajedno sa majkama neće stati u svojoj borbi i nastojanju da pronađu i ukopaju i posljednju žrtvu genocida.

Predstavnice četiri udruženja majki i žena Srebrenice i Bratunca i ove godine su uzele učešće u programu obilježavanja te podsjetile koliko je važno da svaka žrtva bude identifikovana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost jer je pravo svakog čovjeka da dobije svoj nišan na kojem će pisati njegovo ime i prezime.

Kada Hotić se prisutnima obratila u ime udruženja 'Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa'. 

- Sjećamo se naših žrtava, naših nestalih, imamo obavezu da se sjetimo svih onih koji se i danas smatraju nestalima, ma gdje se nalazili u svijetu. Moramo ostati dosljedne u toj borbi da svaka osoba dobije svoj nišan, svoje ime i prezime na njemu i ukop dostojan čovjeka jer to jedino i preostaje - kazala je Hotić.

Nakon programa obraćanja, prisutni su proučili Jasin pred duše ubijenih u genocidu te obilježavanje ovog dana završili posjetom izložbenim postavkama Memorijalnog centra gdje su mogli pogledati neke od predmeta koje su povjerili na trajno čuvanje Memorijalnom centru Srebrenica.

Treba podsjetiti da se danas u našoj zemlji još 7.607 osoba vode kao nestali i da njihovi posmrtni ostaci ni nakon 28 godina od završetka rata nisu pronađeni niti identifikovani, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.