open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Fejzić sa Vrbanjcem: Merhamet će sve svoje resurse staviti na raspolaganje i ove godine za Srebrenicu
Delegacija iz Srebrenice posjetila je danas Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet u Sarajevu kako bi razgovarali o saradnji u narednom periodu.
04.07.2022. u 13:58
get url
text

Tom prilikom Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, razgovarao je sa predsjednikom Merhameta Kenanom Vrbanjcem.

Vrbanjac je istakao da Merhamet svakako želi dati svoj doprinos u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

- Svi znamo da Merhamet njeguje osjećanja ne samo prema Srebrenici nego svim žrtvama u Bosni i Hercegovini, a naravno Srebrenica je mjesto gdje je počinjen genocid i svaki, ne samo Bošnjak nego i čovjek zdravog razuma i čista srca, će osuditi i prezirati, i dužni smo da nas to podsjeća svake godine - kazao je Vrbanjac te dodao:

- Ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Fejziću, predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, na svemu što radi ne samo ove godine nego i svih prethodnih godina i što je ukazao čast Merhametu da ponovo bude dio tog tima koji će se potruditi da se taj strašni genocid nikad više ne ponovi.

Vrbanjac je poručio da će Merhamet sve svoje resurse staviti na raspolaganje i ove godine za Srebrenicu.

- Mi smo to činili i prethodnih godina učesnicima Marša mira, sada ćemo to uraditi sinhronizovano sa Organizacionim odborom jer mi imamo običaj reći "Merhamet je naš". Nije Merhamet ni moj, ni ničiji nego svih Bosanaca i Hercegovaca, svih Bošnjaka. Merhamet je uvijek sa svojim narodom. Drago nam je i čast nam je biti dio tog tijela, Organizacionog odbora, i Merhamet će staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi se dostojanstveno obilježio 11. juli - istakao je predsjednik Merhameta.

Fejzić je izjavio da je cilj posjete Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet obnavljanje saradnje koju su već imali sve do prije pet – šest godina.

- Do prije pet-šest godina Merhamet je učestvovao u organizaciji obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ovaj sastanak je upriličen da upoznamo predstavnike Merhameta sa organizacijom obilježavanja godišnjice genocida i da nastavimo tu saradnju jer oni su bili dosta korisni i dosta su pomagali sav taj proces koji vodimo. Smatramo da nam mogu biti od koristi i oni su nam uvijek bili na usluzi - kazao je Fejzić, te se dotakao i samim priprema prije obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Sve one aktivnosti koje su planirane do ovog trenutka su završene. Možemo reći da je sve spremno. Imamo 7. jula okupljanje preživjelih u Nezuku, a 8. jula je kretanje Marša mira, tako da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida - rekao je Fejzić, napominjući da ove godine očekuju oko četiri do pet hiljada učesnika Marša mira.

Napomenuo je na kraju da je ove godine drugi dan pohoda Marša mira Kurban bajram, te će učesnici pohoda moći bajramski namaz klanjati u Liplju, a predvodit će ga muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Tabuti s posmrtnim ostacima do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenuće iz Visokog 8. jula, saopćeno je ranije iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.