open-navfaktor-logo
search
Protesti
Feraget: Dženan je ubijen udarcem tupim predmetom u glavu
Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević na protestima koji se održavaju ispred Narodnog pozorišta Sarajevo gdje se okupio veliki broj građana, kazao je kako se povrede na Dženanovom tijelu nikako ne mogu dovesti u vezu s oštećenjem na kombi vozilu, za koje se tvrdilo da je učestvovalo u nesreći. 
08.02.2020. u 14:34
get url
text

- Pravdu nije lako zadovoljiti. Rekoše nam da se ne bavimo politikom, ali politika potiče od grčke riječi polis, da zajedno rješavamo probleme koji se tiču svih nas. Politika je riješiti ko je ubio Dženana i ko je ubio Davida. Dalida Burzić je nakon sedam dana od ubistva Dženana Memića otvorila istragu, a Želimir Lepir je u Banjoj Luci otvorio istragu stotinu dana od ubistva Davida Dragičevića. Vi znate da vi preuzimate odgovornost od dana otvaranja slučaja. Kasnili ste jer ste pustili da neko zatruje dokaze, da neko prikrije. Ne postoji na ovoj planeti sudski vještak koji može reći da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći jer dokazi govore svojim jezikom – kazao je Feraget.

Feraget je istakao da je ovo "rat za istinu i pravdu".

VEZANI TEKST - Sarajevo: Veliki broj građana na protestima povodom četvrte godišnjice od smrti Dženana Memića

- Četiri godine ratujemo za istinu i pravdu. Eto im svi lažni nalazi, nas dokazi drže i mi na osnovu dokaza crpimo snagu. Dženan je ubijen udarcem tupim mehaničkim predmetom u glavu. A nikada nam Alisa Mutap nije objasnila otkud u njenoj ruci Dženanov telefon u ruci. Nije nam objašnjeno zašto je mobitel Dženanov prvo vraćen Alisinom pa Dženanovom ocu. Zašto nije vještačen Alisin telefon – pitao je Feraget.

Kazao je da „nikad u historiji nije zabilježen ovakav pokušaj prikazivanja ubistva.

- Ova dva slučaja su najveće afere bosanskohercegovačkog pravosuđa. U pravosuđu imamo organizovani kriminal. Glavna tužiteljica Gordana Tadić mora da organizira udarnu grupu da se ovo jednom za sav vremena riješi – zaključio je Feraget.

Okupljenim građanima, koji su došli da daju podršku porodici Memić, obratio se Dženanov otac, Muriz.

-Ja sam jedan obični čovjek koji traži od ove države da nađe ubicu mog sina. Ova država je potrošila milionska sredstva da bi prikrila istinu. Ja znam istinu i nikada neću stati. Da nije bilo mene i Ifeta, Dženana bi ubilo auto i mi bi živjeli s tim, a ubica bi se kretao slobodno. Mislim da sam ovo do sad uradio na najbolji mogući način. Poštujem zakone i Ustav ove države i slušam Ifeta, ali ova država radi protiv mene i protiv svih vas. Treba nam pošteni sudija, pošteni policajac, tužilac i pošteni vještak i ne bi se ovo dešavalo – kazao je Memić.

Pohvalio je rad suca Igora Todorovića.

- Sudija Igor Todorović je probudio nadu u poštenje i vjeru u pravosuđe. Mnoga su ubistva u Sarajevu zataškana. Sa ovog mjesta pozivam da se ovom čovjeku da podrška. Moramo mu pomoći, moramo ga zaštititi. Rekao sam zamjeniku gradonačelnika Milanu Triviću da se naredne godine dodijeli Šestoaprilska nagrada Igoru Todoroviću. Mora se pojaviti još neki Igor, još neki tužilac koji će se smjet uhvatiti se u koštac sa ovom hobotnicom. Ja riješim jedno brdo, oni mi postave drugo, ja riješim drugo, oni postave treće. Nisu meni problem ubice, problem su saučesnici. Ja ću preuzeti pravdu u svoje ruke, ja sa ovim neću i ne mogu živjeti. Očekujem od Gordane Tadić da uhapsi i kazni Dženanove ubice  - zaključio je Muriz Memić na današnjim, 19. po redu protestima Pravda za Dženana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.