open-navfaktor-logo
search
Slučaj Memić
Feraget: U svakoj pravno uređenoj državi ovo je revolucija, pala bi vlada, neko bi bio uhapšen
Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, i advokat Ifet Feraget održali su danas press konferenciju povodom jučerašnje oslobađajuće presude Vrhovnog suda Federacije BiH Ljubi i Bekriji Seferović.
28.07.2021. u 13:31
get url
text

VEZANI TEKST - Muriz i Arijana Memić nakon oslobađajuće presude Seferovićima: Sistem je jak, ali nije jači od nas

Memić je kazao kako su pokazali da ne treba trpjeti, te da je iza njih pet i po godina borbe.

- Svi smo nekako bili pasivni za sve ovo vrijeme poslije rata, pa i ja isti. Ali evo makar od jučer možemo reći da ne treba trpjeti, da treba dići glas i pokazati im da nisu moćnici. Prilikom mog prijema u Kantonalnom tužilaštvu KS 2016. godine Dalida Burzić je pokazala svoju silu. Ona je meni rekla: "Nije ga htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskaliralo" – kazao je Memić, te dodao kako je i policajac koji je radio na uviđaju tužiocu Merisu Ćati kazao da mu to ne liči na saobraćajnu nesreću.

Također je spomenuo i da mu je doktor Alija Čeljo, koji je u međuvremenu preminuo, rekao da ne dolazi u obzir to da je uzrok smrti njegovog sina saobraćajna nesreća.

- Ipak, nakon svega toga Dalida Burzić se upusti u optužnicu za saobraćajnu nesreću. Jučer je najstrašnije to što je Vrhovni sud FBiH rekao da Tužilaštvo ni jednim vještačenjem nije dokazalo da se radi o saobraćajnoj nesreći. I oni i dalje istrajavaju u tome. Federalni tužilac Vlado Mišković toliko istrajava na tome, gestikulira Ljubin krik u Aleji. Sve su pokušali, ali na kraju je Vrhovni sud donio odluku da se nije desila saobraćajna nesreća i najviše bih volio da od danas prestanemo pričati o saobraćajnoj nesreći. Dženan je ubijen, treba procesuirati ubice i pomagače – naglasio je Memić.

VEZANI TEKST - Slučaj "Dženan Memić": Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbi

Kazao je i to kako očekuje da istragu u ovom slučaju nastavi državno Tužilaštvo, te najavio i proteste.

- Proteste sam već najavio. Bit će u septembru, datum još nije određen. Mi smo sinoć imali spontano okupljanje građana. Kao porodica smo se htjeli okupiti na spomeniku, ali veliki broj građana je došao, bilo je čak ljudi iz Tuzle i Travnika. Zamolio sam ih da mi daju podršku – dodao je.

Advokat Feraget je kazao kako zna da je Murizu "puna kapa saobraćajna nesreće", ali da o tome nikad neće prestati pričati.

- Ovo što se jučer desilo u svakoj pravno uređenoj državi je revolucija. Dakle, pala bi vlada, neko bi bio uhapšen, tražile bi se ostavke svih onih koji su učestvovali u tome. Mi smo kao društvo zapali u jednu letargiju i dobro je gospodin Memić rekao danas, mi se uvijek pitamo zašto je ovo ovako, zašto mladi odlaze, zašto nema vakcina... Sve je to do nas, zapali smo u jednu situaciju gdje trebamo sami sebe da preispitamo jesmo li stvarno spremni i hoćemo li da krenemo u neke promjene? – kazao je.

Što se tiče optužnice koja je podignuta protiv Alise, Zijada Mutapa i ostalih, Feraget je objasnio kako je ona potvrđena oko 20. jula, te da branioci optuženih imaju rok da podnesu prigovore.

- O tom prigovoru odlučuje isti sudija koji je potvrdio tu optužnicu, a nakon toga slijedi izjašnjenje o krivnji. Nakon 60 dana od izjašnjenja o krivnji, dakle početkom oktobra možemo očekivati početak glavnog pretresa u tom predmetu pred Sudom BiH – kazao je, te dodao kako suđenje u tom predmetu može potrajati oko dvije godine.

Feraget je, između ostalog, kazao kako očekuje da Tužilaštvo BiH preuzme predmet u slučaju Dženan Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.