open-navfaktor-logo
search
Detalji napada na Sejfića
Feštali sa Dodikom i Trivić, pa vraćajući se pijani napali povratnika: "Onako 'nabrijani' pretukli bi i za disanje"
U blizini lokalne džamije jučer je u predvečernjim satima pretučen Senad Sejfić, mještanin sela Gornja Kamenica kod Zvornika.
04.09.2023. u 15:51
get url
text

VEZANI TEKST - U entitetu RS ponovo napad na Bošnjake: Kod džamije u Gornjoj Kamenici pretučen Senad Sejfić

Policijski službenici Policijske stanice Zvornik jučer su uhapsili, B. J. i B. O. iz Zvornika na osnovu člana 204. Zakona o krivičnom postupku entiteta Republika Srpska.

Prislonili ga na ogradu mezarja

- Policijskoj stanici Zvornik je navedenog dana, oko 19.05 sati prijavljeno da su u mjestu Gornja Kamenica, grad Zvornik, dva lica fizički napala lice S. S. iz Zvornika koje je tom prilikom zadobilo tjelesne povrede. Policijski službenici PS Zvornik su postupili po navedenoj prijavi i odmah identifikovali lica. O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. U toku je dalji rad po prijavi - saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni za ovaj napad su Bane Jovanović i Bojan Bogićević.

U izvještajima medija oni su bili u alkoholiziranom stanju, te su se u povratku sa fešte zaustavili baš u čisto bošnjačko naseljenom mjestu (Gornja Kamenica) i počeli praviti nerede, navodi tvpodrinje.com. 

Da su napadači na Senada Sejfića iz grupe koja se vraćala sa fešte i to sa vodećim političarima iz RS-a, za Faktor je jutros ustvrdio i Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

Isto to u razgovoru za Faktor potvrdili su i mještani Gornje Kamenice koji su kazali da su se dvojica, koja su osumnjičena da su pretukli Senada Sejfića, vraćali sa "Jagnjijade" u Borogovu, koje se nalazi između Osmaka i Zvornika, a na kojoj su bili i Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS i Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta. 

Prema riječima mještana Gornje Kamenice, Bane Jovanović i Bojan Bogićević su iz obližnjeg sela Đevanje. 

- Došao sam nakon 10 minuta i na licu mjesta zatekao krvavog Senada Sejfića kojeg dugo poznajem i koji je moj veliki prijatelj, miran i uzoran mještanin. Pored Senada zatekao sam Safeta Mehmedovića sa suprugom i Hasana Omerovića, mještane sela kako razgovaraju. Sve su mi odmah prepričali - govori jedan od mještana Gornje Kamenice čiji je identitet poznat Redakciji Faktor. 

Dodaje da je Senad vozio iz pravca Šekovića i Borogova (asfaltna poveznica preko brda), što je prečica za Kalesiju.

VEZANI TEKST - Napadi na Bošnjake u RS-u učestali, policija ih ne štiti, tužilaštva i sudovi ne kažnjavaju napadače, šta radi vlast?

- Senad je išao uz Tuzle u rodnu Kamenicu, a onda mu se iza priključio BMW džip u kojem su bili Bane Jovanović i Bojan Bogićević. Morao je voziti sporo, jer je ispred Senada bio auto kojeg je vozila žena početnik. Žena se nakon nekog vremena isključila iz saobraćaja, a uključio se traktor koji je također sporo vozio. Kako su bili pijani i potaknuti tom feštom na Borogovu, 200 metara prije džamije počeli su trubiti i nisu prestajali. Kako je vidio da žele proći Senad je stao na proširenje kod džamije, oni su prošli ispred, zaustavili džip iz kojeg su izašla trojica i krenula prema Senadovom autu - nastavlja mještanin. 

Kaže kako su dvojica otvorila auto i počeli ga tući dok je bio vezan sigurnosnim pojasom u autu. Iznenađen njihovim ponašanjem, Senad je, dodaje naš sagovornik, odvezao sigurnosni pojas kako bi se pokušao braniti. 

- Izvukli su ga iz auta, prislonili na ogradu od mezarja, koje se nalazi preko puta džamije (na ogradi su ostali tragovi gdje su ga prislonili, jer se iskrivio stub), i nastavili tući. U tom trenutku naišao je Safet sa suprugom koja je odmah zapomagala. Safet im je govorio da puste Senada, da ga više ne tuku, jer će ga ubiti. Čuo je to i komšija Hasan i odmah istrčao, uhvatio za ruku Baneta i rekao mu: "Jesi li lud, ubit ćeš čovjeka". U međuvremenu naišla je "škoda" u kojoj su bila četverica nama nepoznatih osoba. Nisu dozvolili Safetu da bilo šta učini, da zaštiti Senada. Uspio je napraviti nekoliko snimaka, ali mu oni koji su bili u "škodi" nisu dozvolili da snimi BMW. Međutim, uspio je snimiti "škodu" - nastavlja priču stanovnik Kamenice. 

Kaže kako su putnici oba auta bili Srbi u vidno alkoholiziranom stanju i "nabrijani". Dodaje da su, nakon što su pretukli Sejfića, ušli u auta i odvezli se u pravcu Zvornika.

- U tom momentu sam naišao ja, odmah smo zvali policiju koja je došla da uzme izjave. Moram kazati da ponašanje policajaca nije bilo primjereno, nisu bili blagonakloni prema Senadu, kao istražitelji su se ponašali. U jednom trenutku policajac Živojin počeo je Senada zapitkivati: "kako te može udariti u lijevu stranu sa svojom desnom rukom sa desne strane?". Ubjeđuje čovjeka koji je to preživio u nešto što nije. Očekuje od nekoga ko je preživio tolike traume da razborito govori, a Senad je jedva bio svjestan - navodi mještanin, naš sagovornik.

VEZANI TEKST - Za svađu spremnog Nešića pitali smo o napadu na povratnike, kaže: Ratnohuškačke izjave dolaze od bošnjačkih političara

Žive u selu Đevanje

Kaže kako je Senad odmah odustao od izjave i sa još nekoliko mještana prvo otišao u Hitnu pomoć, a potom u Policijsku upravu Zvornik gdje je dao izjavu. 

Na pitanje - da li su mu poznati napadači na Sejfića, naš sagovornik odgovario je potvrdno. 

- Bane Jovanović i Bojan Bogićević žive u selu Đevanje koje je od naše džamije udaljeno od osam do 15 kilometara. Jedan vozi autobus, a drugi cijepa drva - dodaje. 

Govori kako njih dvojica nisu ranije napadali povratnike. 

- Ovo je, koliko je meni poznato, prvi put da je neko napao povratnike u Zvorniku, osim kad su prije nekoliko godina pretukli dedu koji je išao na Bajram, ali to su učinili neki koji su došli iz Šekovića. Da su domaći Srbi nekoga napali na našem području do sada nije mi poznato - navodi mještanin. 

 Dodaje kako je Kamenica miješano selo u kojoj žive i Bošnjaci i Srbi.  

- Imamo informacije da su se vraćali sa "Jagnjijade" na Borogovu, jer je to najkraći put do Zvornika. Prije nego što su pretukli Senada i nakon toga puno auta sa učesnicima tog skupa prošlo je pored naših kuća. Tako pijani i "nabrijani" spremni su nekoga pretući "za disanje" a ne nešto drugo - ispričao nam je mještanin Gornje Kamenice.   

Na fotografijama koje je sa te fešte objavila Jelena Trivić vidi se više osoba u njenom društvu a koje nose i četnička obilježja - kokarde. 

             

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.