open-navfaktor-logo
search
Širom BiH
FHMZ izdao naranžasto upozorenje: Zbog obilnih padavina moguće su bujične poplave
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina koje se očekuju širom Bosne i Hercegovine.
23.09.2023. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Upozorenje: Gdje su moguće bujične poplave od 23. do 25. septembra

U cijeloj zemlje očekuju se obilnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, navode iz FHMZ-a.

- Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama - saopćeno je iz FHMZ-a.

Agencija za vodno područje rijeke Save prije dva dana upozorila je na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.

VEZANI TEKST - Civilna zaštita Kantona Sarajevo izdala upozorenje zbog mogućih poplava

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo za period od 23. do 25. septembra.

- S obzirom na to da su vodostaji trenutno u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren rast. Ono što se prognozira pri ovakvim uvjetima su bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima - navode u Agenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.