open-navfaktor-logo
search
Haos na Zetri
Fijasko od imunizacije u KS: Građani pozvani da prime vakcinu, čekali na kiši, pa vraćeni kućama
I drugi dan zaredom vakcinaciju protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo prate veliki problemi i neorganizovanost.
19.05.2021. u 21:42
get url
text

Nakon što su građani u utorak došli na vakcinaciju u osam sati, kao što su ih nadležni obavijestili, sam proces počeo je tri sata kasnije. Večeras je, prema informacijama čitalaca Faktora, vraćeno nekoliko stotina građana koji su bili naručeni za vakcinaciju.

VEZANI TEKST - Zloupotrebe u Zetri: Kako se i koliko ljudi vakcinisalo mimo protokola

Nakon što su čekali satima, uključujući i poslijepodnevno vrijeme na kiši, rečeno im je da dođu sutra ujutro u 7.30 sati i stanu u red. Šta se zaista deševa pokušali smo saznati od Ademira Spahića, koordinatora za vakcinanciju u KS.

- Ne želim davati izjavu za Faktor. Vi ste stranački medij. Pišete ružne i negativne komentare o meni - kazao nam je Spahić kojeg smo podsjetili da je dužan dati informaciju građanima.

- Obavijestim građane na druge načine - kazao je Spahić. 

Koliko su Spahić, kao i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić te cjelokupna Vlada KS na čelu s Edinom Fortom, koja je mjesecima pripremala Zetru i cjelokupan sistem imunizacije, i to uz pomoć nezaobilaznog UNDP-a, a zaobilaznog Zakona o javnim nabavkama, zaista sposobni obavijestiti građane i obaviti ovaj posao, građani sami imaju priliku vidjeti što u medijima, što uživo ispred Zetre. 

VEZANI TEKST - Gužve ispred Zetre: "Ovo je haos, vraćam 93-godišnju majku kući, ne može čekati"

Pritom valja napomenuti da se radi o imunizaciji tek nekoliko hiljada građana koje nadležna kantonalna ekipa na čelu s Vranićem i njegovim koordinatorom Spahićem nije u stanju primiti u Zetru i vakcinisati bez mrcvarenja. Šta bi tek bilo da se ovdje zaista radi o masovnoj imunizaciji u pravom smislu te riječi?! 

Valja podsjetiti i da je Kanton Sarajevo jedini u BiH od svih administrativnih jedinica, pa uključujući i entitet RS, u kojem su se pojavili ovakvi problemi u organizaciji imunizacije. Osim toga, da je evidentno kako ima propusta, govore i sve češća svjedočenja i napisi u medijima da je bilo vakcinisanja mimo protokola, što predstavlja zloupotrebu cijelog procesa. 

Spahić objašnjava kako je KS organizirao imunizaciju       FOTO: Screenshot/BHRT

Vlada KS, premijer Forto i resorni ministar Vranić, kao i njegov koordinator Spahić, SDP-ov uhljebljeni kadar, još prije mjesec su se hvalili kako će imunizacija u Sarajevu biti savršeno organizirana, uključujući čak i osigurani parking za sve građane. Jedno od takvih objašnjenja upravo je Spahić ponudio na BHT-u krajem marta. Osim što su u KS kasnili sa pripremom dvorane Zetra za imunizaciju, kako se vidi iz dana u dan, organizacija je u potpunosti zakazala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.