open-navfaktor-logo
search
Sud u Bihaću
Fikret Abdić ostaje u pritvoru, Silić na slobodi uz kauciju i mjere zabrane
Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK Bihać, donijelo rješenje kojim se osumnjičenom Fikretu Abdiću produžava pritvor za dva mjeseca, potvrdila je za Faktor glasnogovornica Tužilaštva USK Irena Marjanović-Čavkić.
20.07.2020. u 12:33
get url
text

Tužilaštvo je produženje pritvora tražilo i za drugogosumnjičenog Sulejmana Silića, ali je Sud taj prijedlog odbio i u odnosu na njega odredio mjere zabrane.

Mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, zabranu preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Također, osumnjičenom Sulejmanu Siliću određeno je jemstvo na način da se nekretnina u njegovom vlasništvu stavlja pod hipoteku, a ukoliko osumnjičeni pobjegne iz Bosne i Hercegovine u cilju onemogućavanja vođenja krivičnog postupka, vlasništvo nad nekretninom bit će upisano u korist Federacije BiH.

Također, ukoliko prekrši bilo koju od mjera zabrane, bit će mu ponovo određen pritvor.

U odnosu na njegovu suprugu Sanju Silić na snazi su mjere zabrane izrečene ranijim rješenjem Suda od 21. juna i po tom rješenju traju do 21. augusta.

Abdić i supružnici Silić uhapšeni su prije mjesec u akciji Tužilaštva USK i Federalne uprave policije u akciji kodnog naziva Mreža.

Uz njih su uhapšene još tri osobe, koje su pristale na saradnju sa Tužilaštvom, nakon čega su puštene na slobodu.

Prema navodima Tužilaštva USK, osumnjičenima se stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. U postupcima javnih nabavki, u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ, osumnjičeno pravno lice kontinuirano je dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica.

Radi se o projektnom birou S.E.N.S.A, čiji su uposleni vršili konsalting, pripremu projekata, građevinsko vještačenje i izradu projektne dokumentacije. Najveći poslovi su išli preko Javnog preduzeća Komunalije. Pored njih su pretreseni i uredi Laburističke stranke, Udruženja za zaštitu prava nezaposlenih dioničara Agrokomerc d. d, Kladuška zadruga i Komunalije.

U istrazi se spominje i skupo plaćanje izrade pravilnika koji je omogućio načelniku da uvećava plaće i vrši isplate nagrade pojedinim državnim službenicima, a iskorištavao je i svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine bez Općinskog vijeća.

Sumnje koje mu se stavljaju na teret Fikret Abdić je nazvao političkom igrom stranaka u vlasti USK koja je, po njegovom mišljenju, uvertira u predostojeće lokalne izbore i onemogućavanje njegove ponovne kandidature za mjesto načelnika Općine Velika Kladuša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.