open-navfaktor-logo
search
Udruženje "Sahan"
Filcanjem vune do očuvanja kulturne baštine i zaposlenja
Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije "Sahan" organiziranjem radionica i ciljanim djelovanjem nastoji potaknuti nezaposlene žene i mlade da se aktivno bave filcanjem vune, ali i na koji način predstaviti i prodati izrađeni artikl.
27.08.2018. u 11:07
get url
text

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja.

Predsjednica Udruženja "Sahan" Fikreta Nazifović kazala je u razgovoru za Fenu da su organizirali radionice filcanja vune u Servis-centru "Dajte nam šansu" želeći na taj način dati skroman doprinos u radu s djecom s posebnim potrebama i njihovim porodicama, a da će slične radionice i predavanja bit će održani u Vogošći, Istočnom Sarajevu i Kiseljaku.

- Aktivnim učešćem na radionicama korisnici obuke će razviti i dodatne vještine kojima će se olakšati njihov ulazak na tržište rada kako bi se poboljšali životni uslovi u njihovim porodicama. Polaznici naših radionica mogu naučiti mnogo o ovoj staroj tehnici prerade vune, izrađivati kape, šešire, prsluke, papuče, suvenire, nakit, te ih mogu ponuditi na tržište rada - istakla je Nazifović.

Nazifović je istakla da je to udruženje osnovano sa ciljem podrške marginaliziranim i ranjivim grupama, mladim i nezaposlenim, kroz edukacije o praksama, izazovima, znanjima, rukotvorinama te poticanja na poduzetništvo i jačanje uloge žena i mladih u društvu.

Njihova vizija je, naglasila je, predstavljanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti, očuvanje i zaštita kulturne baštine i tradicije te da su osim tih radionica organizirali i predavanja s fokusom na psihosocijalnu promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti.

Projekt je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a Udruženja "Sahan" općine Vogošća i Centar, Ministarstvo kulture i sporta KS-a, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a te UNDP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.