open-navfaktor-logo
search
Dokumentarac
Film Avde Huseinovića o generalu Mehmedu Alagiću bit će prikazan na Hayatu
Dokumentarni film Avde Huseinovića "Zagonetka Alagić" bit će emitovan ove nedjelje od 22 sata na Hayat TV.
02.06.2023. u 10:55
get url
text

Huseinović naglašava kako je film "Zagonetka Alagić" sniman oko tri godine i prikazan je s namjerom da se obilježi 20 godina od smrti generala Mehmeda Alagića.

 - To je jedna uzbudljiva, jako zanimljiva priča o jednoj važnoj historijskoj ličnosti, neobične biografije. Film je priča o njegovom putu od rodnih Fajtovaca, odlaska na Vojnu akademiju, službovanja u bivšoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji, napuštanje te armije 1991. godine i njegovog dolaska u Travnik u januaru 1993. godine, pa kroz priče o njegovim ratnim uspjesima, mnogim vojnim operacijama. Film obrađuje i priču o njegovom kraju života i svim onim situacijama koje su ga pratile dok je bio na poziciji načelnika Općine Sanski Most od 1996. do njegove smjene 1999. godine, i naravno o sudskim procesima za koje će mnogi kazati da su bili i sevep njegove smrti u 56. godini života. Mehmed Alagić je umro 7. marta 2003. godine – kaže je Huseinović.

Film je jedan u nizu dokumentaraca Avde Huseinovića koji tematiziraju agresiju na Bosnu i Hercegovinu. U nedjeljun budite uz Hayat u 22 sata i pogledajte ga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.