open-navfaktor-logo
search
AUTOR AVDO HUSEINOVIĆ
Film o generalu Mehmedu Alagiću: Prvi pogledajte trailer, uskoro premijera
Premijera dokumentarnog filma "Zagonetka Alagić - General koji je uspijevao nemoguće", autora Avde Huseinovića, u povodu 20. godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, bit će upriličena 10. marta u Travniku i 11. marta u Ključu i Sanskom Mostu.
02.03.2023. u 20:08
get url
text
Avdo Huseinović
Avdo Huseinović

- Film sam radio tri godine i u priči od oko dva sata obuhvatili smo život generala Alagića od rođenja do preseljenja. Od godina školovanja i službovanja u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, do perioda kada biva uhapšen u Banjoj Luci, oslobađanja iz zatvora u Sanskom Mostu, dolaska u januaru 1993. godine u Travnik, pa onda do one historijske epohe od dvije godine gdje je komandovao Operativnom grupom Bosanska krajina, Trećim i Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Od oslobađanja Srednje Bosne 1993. godine, do epopeje Kupresa, Vlašića, Operacije "Sana 95"... - kaže Huseinović ekskluzivno za Faktor.

Bit će tu puno važnih nepoznatih detalja iz njegove briljantne oficirske karijere, dodaje Huseinović, ispričane od njemu bliskih saradnika i prijatelja.

- Pitali su me da li smijem u filmu obraditi i posljednje godine života slavnog generala. Rekao sam "naravno da smijem". I obradio sam ih. I sad kad pitaju kakav je film reći ću kratko: "Iskren" - zaključio je Huseinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.