open-navfaktor-logo
search
Bilo je gusto
Filmski detalji spašavanja Hrvatice s Veleža: 12 sati visila s litice visoke 400 metara
Gorska služba spašavanja Bosne i Hercegovine otkrila je detalje akcije spašavanja Hrvatice koja je 12 sati visila s litice visoke 400 metara na planini Velež kod Mostara. 
29.05.2023. u 16:27
get url
text

Do nje su pokušali doći helikopterom 20 puta, ali kada nisu uspjeli spašavali su je, kako sami kažu, "pješke".

- Žena je bila s grupom planinara i nekako je pala. Akcija spašavanja trajala je 12 sati. Na prvi poziv odmah su izašle najbliže stanice i helikopter koji joj nije mogao prići na početku. Nekako smo uspjeli doći do nje oko 01:15 sati. Prebačena je u bolnicu Mostar - rekao je Nedim Kevelj iz GSS BiH za 24 sata.

Dodao je da žena ima nekoliko hematoma i ozljede prsnog koša, ali da je na kraju sve dobro završilo.

- U spašavanju je učestvovalo 11 stanica i 60 ljudi, FGSS je izašao s tri stanice i još je bilo službenika civilne zaštite, ukupno je stotinjak ljudi učestvovalo u akciji-  kazao je.

VEZANI TEKST - Povrijeđena planinarka spašena s vrleti Veleža i prebačena u mostarsku bolnicu

Iz GSS-a kažu kako je povrijeđena žena imala ozbiljne ozljede, ali nije bila u životnoj opasnosti. GSS Mostar kaže i da je od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tražio helikopter za potrebe spašavanja ali niko nije reagirao.

Uključio se helikopter RS-a, ali zbog specifičnog terena i stijene nije mogao pomoći.

 - Na kraju je intervenirao helikopter EUFOR-a koji inače jedini u BiH radi noćne letove. Akcija je trajala nekoliko sati i pravili smo klasična sidrišta za stijene kao i inače kada spašavamo ljude s ovakvih visina. Žena je "visila" na nekih 200 metara nadmorske visine - objasnio je Kevelj.

Bruno Grgić iz HPD-a Prenj je za 24 sata kazao da je inače problem ferate na Veležu što se do unesrećenog može doći tek kroz tri sata što ponekad može biti predugo.

- Teren je takav da nam treba jako dugo vremena da uspostavimo vezu s kopnom kako bismo nekog spasili - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.