open-navfaktor-logo
search
Vlada HNK
Finansiranje kolektivnih ugovora ljekara, prosvjete i policije iz Budžeta 2019. godine
U Budžetu će se naći sredstva za obaveze čije se potpisivanje uskoro očekuje, odnosno kolektivnih ugovora sa sindikatima policijskih i državnih službenika i namještenika
13.11.2018. u 18:00
get url
text

Na današnjoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, tokom rasparave o Nacrtu Budžeta HNK za 2019. godinu, istaknuto je kako će u Budžetu biti planirana sredstva za dio obaveza koje je Vlada preuzela potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatima zdravstva i obrazovanja.

Također, u Budžetu će se naći sredstva za obaveze čije se potpisivanje uskoro očekuje, odnosno kolektivnih ugovora sa sindikatima policijskih i državnih službenika i namještenika. Resorno  Ministarstvo zaduženo je da razmotri mogućnosti za povećanja budžetskih izdvajanja za visokoškolske ustanove, te područje kulture i sporta.

Vlada je usvojila i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HNK koji je upućen u dalju skupštinsku proceduru. Istaknuto je i to kako su razlozi donošenja isključivo usaglašavanje sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz resora Ministarstva za pitanja boraca doneseno je niz odluka koje se odnose na odobravanje jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja boraca i članova njihovih porodica, izgradnju spomen-obilježja i obilježavanje značajnih datuma.

Vlada je, kontinuirano radeći na rješavanju problema tužbi i presuda na teret kantonalnog budžeta, usvojila Zaključak u vezi sa nastavkom aktivnosti na provođenju javnih poziva o podnošenju prijava potraživanja odnosno zaključenja vansudskih nagodbi.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravila i Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova koja se odnosi na problematiku vezanu uz migrantsku krizu, te je usvojila zaključak kojim zadužuje MUP da nastavi kontinuirano pratiti stanje na terenu, preduzimati sve potrebne mjere i o tome izvještavati Vladu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.