open-navfaktor-logo
search
Jevrejska zajednica
Finci: Izmjene Izbornog zakona odgovaraju samo HDZ-u, Čović ne može objasniti šta je "legitimno predstavljanje"
Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, komentarisao je moguće izmjene Izbornog zakona na čemu insistira HDZ i njegov čelnik Dragan Čović. 
21.02.2024. u 20:27
get url
text

Finci se u razgovoru za Slobodnu Bosnu osvrnuo i na činjenicu da će uskoro biti punih 15 godina kako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu u predmetu Sejdić-Finci, prvu u nizu presuda kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu BiH, kao i u nizu zakona koji Ustav koriste kao pravni osnov.

- U ovakvom Ustavu nema tog Izbornog zakona koji ne bi bio protivustavan. Čini mi se da od 2009, otkako je presuda donesena, govorimo da treba Ustav promijeniti na jednostavan način, dovoljno je reći, u članu koji govori o izboru Predsjedništva, da se, ako želimo da nam ostane tročlano Predsjedništvo, jedan član bira iz Republike Srpske, a dva iz FBiH, a da ne može biti više od jednog iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih...

Naglasio je kako "izmjene Izbornog zakona odgovaraju samo HDZ-u".

- Što se tiče Doma naroda, tu je ranije postignut dogovor da se bira po šest članova, odnosno da je to šesto namijenjeno ostalim, što je, čini mi se, puno jednostavnije nego da sada danima i godinama raspravljamo kako donijeti Izborni zakon koji odgovara HDZ-u i nikom više - istakao je Finci.

U proteklih 15 godina, otkako je presuda donesena, Finci kaže da niko nije dao konkretan prijedlog kako da dođe do sprovođenja presude.

- Samo traže legitimno predstavljanje koje nigdje u Ustavu ne piše, ne može čak ni Čović objasniti šta znači to. Je li treba domovnicu koja je potvrda da ste državljanin Hrvatske da biste bili legitimni Hrvat, a ne nešto drugo?! - zapitao se Finci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.