open-navfaktor-logo
search
Jevrejska zajednica u BiH
Finci: Otkazali smo obilježavanje Kristalne noći da se događaj ne bi zloupotrijebio u političke svrhe
Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine u Sarajevu oglasila se saopćenjem za javnost a u vezi sa, kako su naveli, otkazivanjem koncerta povodom 85. godišnjice Kristalne noći.
26.10.2023. u 12:35
get url
text

VEZANI TEKST - Prozivati Sarajevo za antisemitizam je maliciozno, Hrvatska ima najmanje prava da prišiva tu etiketu

Saopćenje za javnost koje potpisuje Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, prenosimo u cijelosti:

- S obzirom na to da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela, odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se ovaj ne zloupotrijebi za dnevno-političke događaje.

Važno je napomenuti da događaj nije javno najavljen, te nijedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja. Stoga smatramo da su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendeciozni i neodgovorni.

Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski, odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju ove situacije, te se nadamo da ćemo uskoro moći ponovo okupiti kako bismo zajedno promovirali različitost, razumijevanje i suživot u našoj predivnoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.