open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
FIPA traži 50.000 KM za kupovinu službenog auta, ne žele odgovoriti zašto
Agencija za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) zatražila je 50.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupili novo službeno vozilo.
08.09.2022. u 07:57
get url
text

U predloženoj odluci koju su dostavili za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nema obrazloženja zašto im je potreban novi automobil i zašto za to traže novac iz tekuće rezerve imajući u vidu da imaju "svoj" budžet od oko 1,3 miliona KM.

Također, u Planu javnih nabavki za 2022. koji je ova agencija objavila nije predviđena kupovina novog službenog vozila.

Zašto ovaj novac nisu planirali u svom budžetu, zašto se kupovina novog automobila ne nalazi u planu javnih nabavki i zašto im je potrebno novo vozilo, pitali smo i u Agenciji, ali nam nisu odgovorili na postavljena pitanja. Njihovo obrazloženje je da ne znaju hoće li im novac biti odobren i ukoliko ne bude da je besmisleno odgovarati na naš upit.

- S obzirom na to da je naš zahtjev za odobravanje sredstava iz budžetske rezerve tek upućen u potrebnu proceduru i da ne znamo da li će uopće biti odobren, želimo Vas informisati da ćemo, ukoliko sredstva iz budžetske rezerve budu odobrena, dostaviti detaljna objašnjenja na postavljena pitanja. Ukoliko ne budu odobrena, besmisleno je odgovarati na postavljeni upit – odgovor je FIPA-e na čijem je čelu Milica Marković, bivša zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Budžet ove agencije za 2022. godinu iznosi oko 1,3 miliona KM i veći je od prethodnog za oko 100.000 KM. Najveći iznos planiran je za bruto plaće i naknade, 956.000 KM, što je za 58.000 KM više od odobrenog za 2020. Ove su godine planirali i 30.000 KM više za putne troškove.

Odluka o odobrenju 50.000 KM za vozilo za FIPA-u

Prema podacima koje je objavio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine u izvještaju o radu Agencije u 2021, FIPA ima pravo na dva službena auta i s toliko je i raspolagala. Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila imaju direktor Agencije i njegov zamjenik.

Kada je u pitanju način korištenja, revizija je utvrdila, između ostalog, da se kao "loko" vožnja, odnosno lokalna, evidentira i kada se pređe 100 do 600 kilometara.

U svom programu rada za 2022. godinu FIPA je navela da će nastojati ostvariti što veći broj kontakata s kompanijama s ciljem prezentacije investicijskih potencijala i mogućnosti preseljenja proizvodnje u Bosni i Hercegovini i upoznavanja s novim idejama i trendovima značajnim za privlačenje stranih investicija i kreiranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.