open-navfaktor-logo
search
Deratizacija i vakcinacija
Firma bliska NiP-u dobila Fortin potpis za vakcine, nabavljali i respiratore: Hoće li završiti posao do kraja?
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ovlastio je nekoliko firmi da pregovaraju o nabavci vakcina u ime Vlade KS. Ovlaštenje je sačinjeno i potpisano 8. marta ove godine i Vlada navodi da želi nabaviti "najmanje 100 hiljada doza vakcina za građane Kantona Sarajevo".
12.03.2021. u 13:53
get url
text

Od nekoliko kompanija kojima je premijer Forto dao ovlasti za pregovore, poznato je ime samo jedne, a to je IDS Zdrava sredina, koja se, između ostalog, bavi dezinfekcijom i deratizacijom. Angažovanje ove firme pokrenulo je niz pitanja otkako se u medijima pojavila informacija da su u ranijem periodu veze sa ovom firmom imali ili još imaju Ermin Alamerović i Ramiz Turulja, bliski prijatelji predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, a Turulja je i jedan od osnivača ove stranke.

Forto sa NiP-ovcima, među kojima je i Turulja, za vrijeme prve Fortine vlade

Ermin Alomerović je za portal Istraga.ba priznao da ima veze sa firmom IDS Zdrava sredina, ali je negirao da ova firma ima ikakve veze s nabavkom vakcina, dok Ramiz Turulja tvrdi da nema nikakvog dodira sa ovom kompanijom.

- Nikad nisam bio osnivač IDS Zdrave sredine. Ja sam bio direktor u firmi Zdrava sredina koja je u stečaju i nemam nikakvih vlasničkih udjela u bilo kakvoj IDZ Zdravoj sredini - kazao je Turulja.

S druge strane, Vedran Jakupović, zastupnik NiP-a u Skupštini KS, tvrdi da ova firma neće raditi nabavku vakcina, upravo zbog povezanosti sa Elmedinom Konakovićem i NiP-om. Navodi kako time žele izbjeći neželjene situacije.

- Ono što ja lično znam je da ta firma neće raditi nabavku vakcina. To je samo preporuka koju je UNDP dao Vladi KS, da su te firme sposobne da nađu vakcine u ovom trenutku, ali upravo zbog toga i te povezanosti ta firma neće raditi vakcine, kako ne bismo došli do nekih neželjenih situacija - kazao je Jakupović za Faktor.

Dodao je da firma IDS Zdrava sredina već godinama radi nabavku medicinske opreme, te da su navodno preporuku dobili od UNDP-a (Program Ujedinjenih nacija za razvoj).

- Ta firma već godinu radi nabavku medicinske opreme za UNDP. Dakle, tu su bili uključeni i respiratori, maske, rukavice itd. U Vladi Kantona Sarajevo su dobili preporuku od UNDP-a da probaju nabaviti vakcine i to je to - istakao je.

Ramiz Turulja (lijevo) u izbornoj noći na Lokalnim izborima 2020. godine

Na svojoj Facebook stranici oglasio se i Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS, koji je kazao da je upoznat sa radom ove firme, te je najavio da će na narednoj sjednici Skupštine postaviti pitanje koliko i kakvih poslova je ova firma dobila posljednjih pet godina.

- Firma IDS Zdrava sredina se bavi, pazite sada: kukcima, to jeste da budem do kraja precizan, deratizacijom i dezinfekcijom. Znam puno o toj firmi, a koja je godinama (pod nešto drugačijim nazivom, ali na istoj adresi) dobijala poslove od Kantona Sarajevo, javnih ustanova i javnih preduzeća, pa unaprijed pozivam one koji eventualno imaju namjeru da mi ništa ne pojašnjavaju oko toga. Uglavnom, ti su poslovi bili do 6.000 KM bez PDV-a, a kako bi se putem direktnog sporazuma sklopio posao, te na taj način izbjeglo raspisivanje javnog poziva.

Također, u toku pandemije ova firma je našim parama, preko projekta UNDP-a, nabavljala i maske, rukavice, pa čak i respiratore za KS. Nisam ranije nikada pisao o ovoj temi jer ne volim provoditi javne istrage. Međutim, kada vidim da su se upetljali u posao sa vakcinama, ali i to koliko oni koji de facto stoje iza ove "tašna-mašna" firme morališu svima, zaista moram.

Na narednoj sjednici Skupštine KS postavit ću zastupničko pitanje koliko je i kakvih poslova sa Kantonom Sarajevo ova firma dobila u posljednjih pet godina, a u prilog stavljam samo nekoliko dokaza od mnogih koje već posjedujem.

Kada je u pitanju ovo angažovanje za nabavku vakcina, neustavna Fortina vlada će morati odgovoriti na mnoga pitanja u narednim danima - napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.