open-navfaktor-logo
search
Uvezivanje staža
Firme u kojima je okončan stečaj: Vlada TK osigurala 137 hiljada KM za penzionisanje radnika
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) osigurala je novac za penzionisanje 15 bivših radnika preduzeća u kojima je okončan stečaj, a ukupno je izdvojeno 137.087 KM.
17.10.2023. u 20:33
get url
text

Program mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, provodi Služba za zapošljavanje TK, a novac se koristi za uplatu obračunatih, a neizmirenih obaveza po osnovu doprinosa.

- Uplatom sredstava radnicma će biti uvezan staž te će moći koristiti svoju zasluženu penziju - kaže Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Staž je uvezan za osam radnika firme TMN Starić, tri radnika Bosnia valvesa, dva radnika Aide te po jednog radnika Poleta Tuzla i Unioninvest mašinske montaže Tuzla.

- Nemamo tačan broj radnika koji čekaju na uvezivanje staža, jer pored firmi u kojima je okončan stečaj, radimo i s firmama gdje je stečaj još uvijek u toku. Do kraja godine očekujemo da bi u određenim privrednim društvima mogli biti ispunjeni uvjeti, poput Fortune Gračanica, koja će se prijaviti na javni poziv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gdje bi onda TK snosio obaveze za zdravstvo i tu bi mogli zbrinuti veći broj radnika - zaključio je Alić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.