open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Fond "Bošnjaci": Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata
Fond "Bošnjaci" danas je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu organizirao svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika i studenata za školsku i akademsku 2023/24. godinu.
13.12.2023. u 16:23
get url
text

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fonda, predstavnici obrazovnih institucija i drugi gosti.

Direktor Fonda Šahin Kerla naglasio je da su svi koji rukovode ovim fondom svjesni odgovornosti preuzetog emaneta od rahmetli Alije Izetbegovića, osnivača i vakifa, te da nastoje unapređivati rad i tako doprinositi obrazovanju, kulturnim, duhovnim i tradicionalnim vrijednostima Bošnjaka.

 -Rahmetli Izetbegović je u vakufnami posebno naglasio da se sa uvakufljenom imovinom upravlja savjesno, nastojeći da se u tom poslu ne učini loše djelo, a da se prihodi od uvakufljene imovine koriste u svrhu obrazovanja i nauke. Alija Izetbegović je u ovaj fond uložio sredstva u iznosu od pet miliona KM, koja su u cijelosti sačuvana i gotovo trostruko uvećana. Dosadašnji rezultati govore o uspješnosti u ostvarivanju primarnog cilja, a to je pomoć u obrazovanju i nauci posebno nadarenim učenicima i studentima, prije svega kroz dodjelu stipendija. Osim stipendiranja nadarenih učenika i studenata, Fond realizuje niz drugih aktivnosti - kazao je Kerla.

Obraćajući se dobitnicima stipendija, poručio je da od njih očekuju da i dalje uporno rade na svom usavršavanju i stjecanju najvećih akademskih zvanja.

- Budite ponosni na vaš uspjeh, ali ne zaboravite da je to uspjeh i vaših roditelja, nastavnika i vaše domovine koja vam je osigurala uvjete za ostvarenje vaših snova. Želim da budete svjesni svojih kvaliteta, ali i da ustrajete u svom moralnom i intelektualnom razvoju i sazrijevanju, bez obzira na okrutne životne izazove koji vas očekuju. Uvjeren sam da ćete svojim angažmanom i upornim radom mijenjati stanje na bolje u našem društvu i našoj zajednici - kazao je on.

Dodao je da se nada da će, bez obzira gdje budu živjeli i radili, pokazivati da principi istine, pravednosti, poštenja, ljubavi prema domovini nisu na prodaju i da nema blaga kojim se oni mogu kupiti.

- Od vas očekujemo da nakon okončanja školovanja i zasnivanja radnog odnosa ostanete u svojoj zemlji i učinite je boljom i prosperitetnijom, da radite na afirmaciji i unapređenju ovog fonda, finansijski ga pomažete u skladu sa vašim mogućnostima kako bi na taj način osigurali nastavak ove plemenite misije - poručio je direktor Šahin Kerla.

Visina mjesečne stipendija za studente sa prosječnom ocjenom 10,00 iznosi 200 KM, za studente 170 KM, a učenike 150 KM.

U ovoj godini Fond "Bošnjaci" je dodijelio 60 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima na prvom i drugom ciklusu studija, a među ovogodišnjim stipendistima je sedam studenta sa prosječnom ocjenom 10,00. 

O kakvim se stipendistima radi najbolje govori njihova prosječna ocjena koja, kod studenata na prvom ciklusu studija, iznosi 9,27, a kod studenata na drugom ciklusu studija 9,52. Prosječna ocjena kod učenika iznosi 4,86.

- Kada pogledamo i historiju Fonda, mislim da smo svi zahvalni i ponosni što imamo priliku biti stipendisti. Ovaj fond oslikava upravo našu težnju za unapređenjem znanja i dobra u našoj zemlji. Nadam se da ću u okviru svojih mogućnosti i u budućnosti moći djelovati u skladu s tim - izjavio je Fatih Žgalj, student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, s prosječnom ocjenom 10,00.

Vildana Kubat, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, također ima prosjek ocjena 10,00.

- Ova stipendija mi mnogo znači, jer kroz ovaj primjer vidimo da se podržavaju mladi ljudi. Vjetar u leđa mladim ljudima je potreban, kako kroz finansijsku podršku, tako i kroz priznavanje naših rezultata. Cijela zajednica je okrenuta ka tome da nas podrži, i da zajedno gradimo bolju domovinu - kazala je ona.

Prosječnu ocjenu 10,00 ima i Belkisa Hasanović, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli.

- Velika je čast i zadovoljstvo biti na istom mjestu sa svim ovim uspješnim mladim ljudima. Želim se zahvaliti na podršci, i to nam je motiv da kročimo dalje prema svojim ciljevima - naglasila je Hasanović.

Ovaj fond je do sada stipendirao 3.060 učenika i studenata u našoj zemlji, među kojima 140 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na najprestižnijim javnim visoko-školskim ustanovama, zatim više od 360 studenata dobitnika najvećih univerzitetskih priznanja kao što su "Zlatna značka", "Zlatna plaketa", "Povelja rektora", "Povelja dekana", više od 210 učenika generacije i 18 hafiza Časnog Kur'ana.

Mnogi od stipendista su već sada afirmisani građani, ugledni univerzitetski profesori, naučnici, ljekari, pravnici, ekonomisti i drugi koji žive i rade kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

Fond je 1997. godine osnovao rahmetli Alija Izetbegović, a u želji da unaprijedi njegov rad i oslobodi ga od bilo kakvih političkih i drugih konotacija, 2001. godine je uvakufio postojeću imovinu uz napomenu da se prihodi od ovog vakufa koriste u svrhu obrazovanja, nauke i kulture, a posebno materijalnog pomaganja Gazi Husrev-begove medrese i Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu. 

Ovim činom vakif je u svrhu činjenja dobrog djela uvakufljenu imovinu trajno prenio u vlasništvo Fonda „Bošnjaci“. Shodno Izetbegovićevoj želji, kod Kantonalnog suda u Sarajevu je izvršena preregistracija Fonda kojom je osnivačka prava nad Fondom preuzela Vakufska direkcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.