open-navfaktor-logo
search
Kako im je palo na pamet
Fond Memorijala KS izbacio ljiljan i nišan sa logotipa, nakon salve kritika primorani da vrate sve na staro
Javna ustanova Fond Memorijala Kantona Sarajevo transformirana je u Memorijalni centar Sarajevo i promijenila je svoj logo iz kojeg je izbačen ljiljan koji se nalazio na starom logotipu ustanove, što je izazvalo brojne reakcije, negodovanja građana, koji su se pitali gdje je nestao ljiljan i kome smeta ljiljan.
14.02.2024. u 14:36
get url
text

Fond Memorijala KS, sada Memorijalni centar Sarajevo, danima je na društvenim mrežama i saopćenjima koristio novi logotip koji su odabrali i koji bi po svemu sudeći i bio obilježje ove ustanove da takva odluka nije naišla na lavinu osuda. 

Sada, kada su uvidjeli da to neće proći i da su takvom odlukom izazvali lavinu nezadovoljstva zbog uklanjanja ljiljana sa logotipa, Memorijalni centar Sarajevo se pravda da to nije bilo konačno rješenje, iako su prema javnosti danima komunicirali isključivo to rješenje. 

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić u telefonskom razgovoru Faktoru nije htio objasniti o čemu se radi, pa je tražio upit putem maila. Odgovor nismo dobili, ali se Memorijalni centar Sarajevo oglasio saopćenjem za javnost. 

- Transformacija Fonda Memorijala Kantona Sarajevo u Memorijalni centar Sarajevo jedan je od ključnih procesa kojima se nastoji sačuvati i unaprijediti sjećanje na najbolje kćeri i sinove naše domovine. U tom smislu, a s obzirom na proširenje djelatnosti, nastojali smo da radimo i kreiramo dodatne elemente koji bi vizuelno odgovorili samom proširenju djelatnosti Memorijalnog centra Sarajevo, te smo u tom smislu javnosti putem društvenih mreža predočili jednu od verzija novog logotipa na kojem radi kreativni tim agencije Fabrika. Radi se o renomiranoj agenciji za marketing, dizajn i reklamu, a koja se svojim radom dokazala kako na domaćoj, tako na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Agencija Fabrika radila je do sada na vizuelnom identitetu brojnih institucija, a između ostalog i na vizuelnom identitetu Memorijalnog centra Srebrenica - započinju svoje objašnjenje iz Memorijalni centar Sarajevo. 

Kreativni tim Fabrike, navode iz Memorijalni centar Sarajevo, predložio je nekoliko rješenja za izgled logotipa. U saopćenju su poslali i izjašnjenje Fabrike:

- Specifičnost Memorijalnog centra Sarajevo proizilazi iz činjenice da on objedinjuje niz lokaliteta različite simboličke i pojavne vrijednosti koje veže iznimni značaj u kulturi sjećanja na agresiju. Svaki od tih lokaliteta ima svoju specifičnu težinu i važnost. Jezgro iz kojeg se gradila priča o Memorijalu je proizašao iz simboličkog značaja Šehidskog mezarja Kovači, Ratne džamije na Igmanu i Tunela spasa.

Vizuelni element koji ih povezuje je vertikalna forma istaknuta kroz izduženi oblik nišana, drvene grede zidova tunela i izraženu vertikalu minareta u šumi. Likovno apstrahovanje spomenutih simbola je predstavljeno kroz multipliciranu pravougaonu formu kao simboličku vrijednost koja ih sve objedinjuje. U svom simbolizmu forma odražava ponos, prkos, hrabrost, rast, značaj, nadu i život. Vertikalni pravougaonici igrom veličina stvaraju iluziju prostorne dubine i beskonačnosti. Svojim rasporedom i postavkom sugerišu formu kruga koja je univerzalni simbol okupljanja i zajedništva.

Predstavljeno idejno rješenje svojim simboličkim i vizuelnim vrijednostima daje vanvremensku definiciju hrabrosti i otpora jednog naroda u najtežim trenucima njegove historije. Identitet Memorijalnog centra Sarajevo je vizuelni manifest njegove simboličke važnosti u kulturi sjećanja na agresiju na našu zemlju, ali i odraz njegove misije i vizije. Logo posjeduje važnost i sveobuhvatnost simbolike koju ova ustanova ima za grad i državu. Logo koji se sastoji iz znakovne forme i tipografskog ispisa i predviđa čitav niz različitih aplikativnih upotreba u tradicionalnim i digitalnim medijima - pojasnili su iz Fabrike.

Nišane, drvene grede zidova tunela, izraženu vertikalu minareta u šumi i šta sve ne, kako navode, predstavlja valjda logotip kojeg je Memorijalni centar Sarajevo koristio danima, a koji možete vidjeti na fotografiji ispod:

Kako ovo rješenje logotipa nije prihvaćeno u javnosti, a postavlja se pitanje i zašto je odgovornima u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centaru Sarajevo, uopće "nadošla" ideja da maknu ljiljan sa logotipa, odgovorni nisu imali izbora nego da povuku svoju odluku o novom vizuelnom identitetu ustanove.

- S obzirom na to da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučili smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima - izjava je direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića, koji je i sam krajem januara objavio novi logotip, koji se zbog burnih reakcija patriota i građana glavnog grada BiH ipak neće koristiti.

Ahmed Kulanić za direktora Fonda Memorijala Kantona Sarajevo imenovan je kao kadar Naroda i pravde. 

Kulanić, a i sama ustanova, ranije su saopćili da je rješenjem Općinskog suda u Sarajevu zvanično registrovan Memorijalni centar Sarajevo kao javna ustanova od posebnog društvenog interesa. Memorijalni centar Sarajevo pravni je sljednik i nasljednik Fonda Memorijala i nastavlja sa svim dosadašnjim aktivnostima, projektima i djelovanjem sa jačim intenzitetom i dodatnim aktivnostima, navodili su u ranijim saopćenjima. 

No pitanje koje se postavlja je da li je i novi logotip koji su danima koristili registriran u relevantnim institucijama kao vizuelni identitet ustanove ili nije? Ako jeste, u svakom slučaju registraciju će ponovo morati mijenjati jer i sami navode da nakon negodovanja javnosti ostaju pri starom logotipu. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.