open-navfaktor-logo
search
Federalni Zavod
Fond solidarnosti godišnje raspolaže sa 12 miliona KM: Ko može na liječenje izvan BiH i ko to odobrava?
Godišnji budžet Fonda solidarnosti, koji je namijenjen za liječenje zdravstvenih osiguranika sa područja Federacije Bosne i Hercegovine iznosi 12 miliona KM.
30.10.2022. u 07:40
get url
text

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZORFBiH) kažu kako se godišnje, putem Fonda solidarnosti, na liječenje u inozemstvo uputi od 300 do 500 građana, uglavnom u Tursku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Njemačku...

Zahtjev može podnijeti i pacijent

Liječenje pacijenata van granica BiH odvija se sukladno Pravilniku o upućivanju na liječenje u inozemstvo, a Listu lijekova i usluga, koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, kako ističu u Zavodu, donosi Vlada Federacije BiH te da Zavod ne može ostupati od nje.

Prijedlog za liječenje pacijenta u inostranstvu podnose kliničke zdravstvene ustanove, nakon što su se iscrpile sve mogućnosti liječenja pacijenta u njima ili nakon što je utvrđeno da se bolest ne može liječiti u kliničkim zdravstvenim centrima u BiH.

U Zavodu dodaju da zahtijev zdravstvenoj ustanovi može podnijeti i sam pacijent.

- Pacijent koji se odluči liječiti u inozemstvu bez odobrenja, odnosno rješenje Zavoda, kojim se odobrava liječenje van granica BiH, lično snosi troškove liječenja - navode u Službi za ino-osiguranje i liječenje u inozemstvu koji se nalazi pri ZZORFBiH.

Odluku o liječenju van granica BiH donosi Stručna komisija sastavljena od eminentnih ljekara koji se bave liječenjem oboljenja, a koja je, kako dalje navode u Zavodu, formirana od strane federalnog ministra zdravstva.

- Stručna komisija odlučuje po podnesenom prijedlogu od strane konzilija ljekara kliničke zdravstvene ustanove u Federaciji BiH. Na osnovu odluke Stručne komisije Zavod donosi rješenje kojim se odobrava ili odbija liječenje u inozemstvu. U slučaju odobravanja liječenja, Zavod u potpunosti snosi troškove - pojašnjavaju u navedenoj Službi.

Koje su to bolesti

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH naveli su koje su to bolesti koje se ne mogu liječiti u zdravstvenim centrima u Federaciji BiH, pa se pacijenti u moraju poslati na liječenje van granica BiH:

- To su: urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, oboljenja iz oblasti dječije onkologije - transplantacija koštane srži kod djece, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurohirurškom operacijom gama knife, true beam i cyber knife, embolizacija, stentiranje i koilovanje krvnih sudova. Potom tumori oka kod djece i odraslih, ekstenzivne opekotine koje su zahvatile više od 60 posto površine, oboljenje jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantacijom, kao i oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži.

Tu su još i elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija sa eventualnom radiofrekventnom ablacijom te oboljenja kod djece izuzetno rijetkih patologija, odnosno oboljenja sa niskom incidencom (jedan na milion stanovnika), ukoliko se radi o jedinom oboljenju, odnosno ukoliko bi liječenje u inozemstvu dovelo do potpunog izlječenja. Fond će snositi troškove liječenja van granica BiH i ako dijete ima ostesarcom, koji se može liječiti operativnim putem, ali i u slučajevima kada treba ugraditi uređaj za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu podršku - naglašavaju u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.